Захарина Томова е Деятел на културата, стана ясно по време на церемонията по връчване на годишните награди за образование и култура на община Свищов. Отличието на основателя на фестивала “Харизмата на хорото” бе връчена от кмета Генчо Генчев.

Със званието Деятел на културата, което съгласно общинската наредба се присъжда за високи постижения и резултати през изминалия творчески сезон, да се удостои един млад и талантлив човек, чиято амбиция и творчески ентусиазъм са заразяващи, а неговата амбициозност и професионализъм са причина за положителните резултати, които постига.

Тя е родена в Свищов. Възпитаник е на СУ „Димитър Благоев“. Още от малка се занимава с народни танци в ДЮТА „Дунавска младост“ при ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“. Изглежда българския фолклор и танци се оказват нейната силна творческа страна, защото след това завършва Националното училище за танцово изкуство в София, със специалност Български танци и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив като „хореограф-режисьор“ и магистър „PR на арт организации“.

В момента е докторант в СА „Д. А. Ценов“, Свищов, а научната й работа е в областта на „Финансовото управление и проектни измерения на фолклорните фестивали като специални туристически събития“. Дългогодишен професионален танцьор е в състава на Национален фолклорен ансамбъл „Българе“ и преподавател по танци в детски градини, училища и школи.

Въпреки, че професионалното и развитие я отвежда извън родния град, връзката със Свищов не прекъсва, дори нещо повече. С идеята да обогати културния живот на града и да популяризира района в нея узрява идеята за фолклорен фестивал, който да събира ежегодно любителите на танцовото изкуство от цялата страна. Вече трета години поред фестивалът „Харизмата на хорото“ е част от културния календар не само на Свищов, но и на страната. Събитие, което тя можеше да организира на всяко друго място, но избра да се връща всеки път у дома и да се случва именно тук, в Свищов. Един млад и много талантлив човек, който успява да постига целите си и заслужава признание за това.

Останалите номинирани в категорията също бяха отличени по преценка на комисията и с оглед на дългогодишната им творческа и културна дейност наградите, които получиха са отличия за принос към читалищната дейност в община Свищов.

На основание чл. 33, ал. 2 и чл. 65 от Наредбата за символите, почетните знаци и званията на Община Свищов се удостоява с почетната награда „За заслуги“: Цветан Григоров – ПБНЧ ‚Ел. и К. Д. Аврамови – 1856“, Светла Иванова – НЧ „Развитие – 1891“ с. Козловец, Иванка Атанасова – НЧ „Слънце – 1925“ с. Алеково, Валентина Тодорова – НЧ „Пробуда – 1928“ с. Деляновци, Георги Иванов – НЧ „Съзнателност – 1899“ с. Овча могила и Валентина Петрова – НЧ „Заря – 1898“ с. Хаджидимитрово;