Полицаи от Столичната дирекция на вътрешните работи задържаха мъжа, който снощи поруга гроба на патрирах Неофит, намиращ се под колонадата на столичния митрополитски храм „Св. Неделя“, съобщиха от СДВР, пише Дир.бг.

Той е 37-годишен и води скитнически начин на живот.

До ареста му се стигна, след като от Българската патриаршия публикуваха във Фейсбук видеото от охранителните камери, на което се вижда, че вандализмът е извършен на 15 април около 23.37 часа.

Кадрите са запечатали как мъж, облечен в работен гащеризон, отива до гроба и започва да блъска дървения кръст, след което го изтръгва от пръстта и го захвърля с ярост, като същевременно бута и кандилото. Част от кръста е счупена, както и част от мрамора, обграждащ гроба. Вандалът е сам, когато извършва посегателството, се вижда от записа.

После извършителят се опитва да свали и скъса двете черни, траурни знамена, които се спускат пред входа на храма, но не успява.

Очаква се утре от прокуратурата да обявят дали ще повдигнат обвинение на задържания за вантализъм и оскверняване на гроб.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.