Новина за избягала змия от дома на любител в столицата държи в напрежение жителите на квартал „Яворов“. Собственикът твърди, че змията е килимен питон и в никакъв случай не е отровна. Затова е разлепил съобщения из квартала с молба, ако някой я види, да му се обади. Друг е въпросът кой има желание да се срещне с нея, за да му я върне.
Зоя Велинова от БНТ тръгна по следите на този случай.
До момента змията не е намерена, но новината, съобщена в социалните мрежи, беше довела край блока на собственика любители на змии, които искаха да му помогнат и да я намерят. Нашият екип разговаря със съсобственика на избягалата змия, който е много притеснен и тъжен. Притеснени са и съседите му.
Иван Цветков от дете обича змии. Преди две години получил килимния питон като подарък от свой приятел.
Съквартирантите, с които живее, твърдят, че тъгува толково по избягалата змия, колкото за загубена любов.
„Това е домашният ми любимец. Всеки, като го загуб,и не е много щастлив. Тъжен съм, защото това животно го гледам две години.“, споделя Иван Цветков.
Иван предполага, че змията е избягала през съвсем малък процеп на мрежата, която е покривала стъклената клетка, в която живее. Няма представа къде точно е в момента – дали е в жилището му, навън в храстите или пък в мазето на блока.
„Искам съседите да знаят, че не са в опасност по никакъв начин.“, уверява той.
Много от хората в района, обаче, са притеснени, особено тези с малки деца.
От екоминистерството съобщиха, че в България е позволено да се отглеждат змии в домовете. Изискването, обаче, е животните да бъдат регистрирани в съответните регионални инспекции по околната среда и водите, а собствениците да им осигурят подходящи условия.
При бягство на животно, собственикът следва да предприеме действия за залавянето му. При необходимост от помощ, той може да потърси съдействие от различни институции, в това число местните власти, регионалните инспекции и експерти от зоологически градини.
След като се закупи една змия, тя задължително трябва да бъде регистрира в екоминистерството и да се получат съответните документи за нея. В България може да се селекционират и отровни змии.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.