„Свилоза“ спря работа заради липса на дървесина. Това е третият принудителен престой на предприятието за тази година. Това съобщи за Актуално Свищов инж. Михаил Колчев, изпълнителен директор на фирмата.
Това е трето спиране на най-големия производител на целулоза на Балканския полуостров. Първото и най-продължително бе през януари за около 20 дни, през март предриятието не работи седмица по същата причина. В момента от „Свилоза” не се наемат да прогнозират кога ще възстановят работа.
„Доставките на дървесина не са ритмични и наличните количества бързо се изчерпват. През последните 3-4 години такава криза не е имало. Напоследък няма ред в дърводобива. Освен това и цената на дървесината достигна колосалните 200 лева за тон“, коментира още изпълнителният директор.
Той допълни, че за нормалното протичане на производствената дейност на комбината са необходими средно по 1500 тона дневно или около 40 000 тона дървесина месечно. Сега обаче в комбината пристигат едва по около 200-300 тона дървен материал на ден, което е крайно недостатъчно за нормалния производствен процес.
„Имаме поръчки и договори с клиенти. От неуредиците в дърводобива у нас, търпим сериозни загуби. Проблемът в сектора се задълбочава и има отлив на работна ръка. В същото време дървообработващите у нас предприятия реализират около 4-5 % от Брутния вътрешен продукт на страната.
Предприятието е най-големият работодател в община Свищов като пряко в производството са ангажирани 470 души.