Навръх Цветница плувецът Цанко Цанков победи 167 състезатели от цял свят и се класира за историческия маратон в протока Гибралтар, пише Дир.бг.
Световният ни рекордьор разби конкуренцията на 5000 метра близо до Барселона и ще бъде единственият българин, който ще плува през септември от Европа до Африка. Досега в 127 годишната история на преплувания между двата континента няма регистрирано българско участие.
Въпреки студената вода в Средиземно море (13 градуса) Цанков триумфира в Каталуния и не даде шансове на останалите състезатели завършвайки дистанцията в открити води за под един час – 56 минути и 28 секунди. Уникално постижение, с което си спечели правото да плува на Гибралталския проток и да бъде един от 24-те финалисти от целия свят.
Много съм щастлив от успеха и класирането за Гибралтар. Бях добре подготвен и нямах притеснения относно физическата си форма и издръжливост. Всъщност, ден преди плуването в открити води край Барселона организаторите решиха ,че трябва да направим контролен тест в басейн и да оформим квалификационните серии по времена.
16 дължини по 100 метра, като отново дадох най-добро време и поддържах средно темпо от 1.05 минути на една дължина. В морето днес водата беше много студена и трябваше да бъда концентриран през цялата дистанция от 5000 метра. Не ми се наложи да правя силен финален спринт както очаквах, защото имах преднина и виждах, че съм първи с достатъчен аванс от останалите. Въпреки това беше тежко, но в маратонското плуване лесно няма. Продължавам подготовката си активно и няма да спирам ежедневните си тренировки до заминаването за Гибралталския проток.
Разстоянието там ще бъде около 18 километра, но с огромни течения и вълни. Може би във връзка със сигурността, хората, които организират маратона определиха квоти само за 24 състезатели от целия свят, които да получат право да плуват от Европа до Африка. Между 1 и 10 септември ще бъде самия маратон между двата континента. Естествено, че амбицията ми е не само да съм първия българин в историята на преплуването на протока, но и да го спечеля. Това ще бъде огромна чест и постижение , както за мен, така и за България“, сподели минути след успеха си в Барселона Цанко Цанков.