В рамките на две седмици новият супермаркет стана ябълката на раздора в пленарна зала, видя Актуално Свищов на днешното извънредно заседание на ОбС.
Дебат предизвика точката за осигуряване на нови места на обекти в близост до магазина. Кметът предложи на съветниците поставянето на преместваеми обекти върху общински терен в урегулиран поземлен имот гробищен парк:
– 1 брой павилион с площ 10,50 кв. м. – за целите на ОП „Обреди – Свищов“;
– 2 броя павилиони всеки с площ 18,36 кв. м. – за целите на ОП „Обреди – Свищов“;
– 1 брой павилион с площ 15,05 кв. м. – по реда на чл. 56 от ЗУТ (чрез отдаване под наем на общински терен). Мястото, което освобождават те пък е необходимо на новия магазин за изграждане на паркинг.
Начало на дебата даде съветник Калин Костов, който заяви, че не е необходима санкцията на Общинския съвет, защото това е в компетенциите на главния архитект. Съветникът коментира, че не бива местния парламент да е арбитър в подобни спорове и евентуално да носи негативите от засегнатите бизнеси. По тази причина той поиска точката да бъде оттеглена, а решението да вземе администрацията.
Кристиян Кирилов в реплика коментира, че актовете на ОбС се проверяват от прокуратурата и от областната управа.
Дали не се превръщаме в бъдещ гръмоотвод, заяви в дубликата си Калин Костов.
В дискусията се включи и Валери Николов. Той заяви, че има съветници, които чакат определени точки и почват да трупат актив оттях.
Няма напрежение между администрацията каквито внушения се правят, заяви от своя страна кметът Генчев. Той допълни, че са провокации твърденията за пробойна в позициите на неговите заместници. Кметът бе категоричен, че е необходимо гласуване на ОбС, защото обектите се преместват на терен общинска собственост.
В крайна сметка с 20 гласа „за”, един „против” и трима „въздържал се” съветниците подкрепиха предложението на кмета.
Не съм против инвеститора или развитието на града, заяви в обяснението на отрицателен вот д-р Татяна Ганчева. Тя мотивира гласуването си с аналогичен казус преди време – обектите на терена на Старата болница и защо тогава не бе осигурено място на търговските обекти.
Кметът заяви, че има разлика – собствеността на терена там не е бил общински. Въпреки това Общината е предложила места на търговците тогава, допълни Генчев.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.