430 метра водопроводна мрежа е подменена в село Совата, съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на Общината.
В последния ден на месец октомври в село Совата, община Свищов стартира дългоочакваният авариен ремонт по подмяна на 1200 метра ВиК инфраструктурата на населеното място. Към момента са извършени ремонтни дейности на 430 метра водопроводна мрежа. Това включва подмяната на 250 метра хранителен водопровод, с разпределителна шахта и 180 метра водопроводна мрежа в селото. Предстои подмяната на още 800 метра водопровод, за който ще се търси допълнително финансиране.
Към момента ремонтните дейности възлизат на 85 000 лв. без ДДС.
За да се осигури средства за подмяната на амортизиралата водопроводна мрежа в с. Совата и останалите населени места на своята територия, Община Свищов е изготвила аргументирано искане до МРРБ за отпускане на допълнителни средства за 2023 година, с които да реши окончателно проблема с безводието.
Припомняме, че Община Свищов има дългогодишен проблем с водоснабдяването на населените си места, като в с. Совата той ескалира до въвеждане на бедствено положение в две поредни години. Кметът на Генчо Генчев алармира институциите на областно и национално ниво за безизходицата, в която се намират жителите на редица села и това доведе до стартиране на ремонтни дейности, чието успешно приключване ще осигури нормално водоподаване и спокоен живот на хората.