В община Свищов се проведоха консултациите с представители на политическите партии и коалиции за съставяне на СИК, съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на Общината.
В Гербовата зала на община Свищов днес, се проведоха консултации с представители на парламентарно представените партии и коалиции в 47-то Народно събрание, във връзка с произвеждане на избори за избиране на народни представители на 02.10.2022 г. От Община Свищов присъстваха Любомира Петрова – секретар на Общината и Владислав Диянов – началник отдел „ЧРИОТ“.
На консултациите присъстваха и следните упълномощени представители на ПП и КП:
1. Емил Николов– коалиция „Продължаваме промяната”;
2. Кристиян Кирилов – коалиция ГЕРБ- СДС;
3. Гюнайдин Исмаил – ПП „Движение за права и свободи“
4. Анелия Димитрова – коалиция „БСП за България“;
5. Марин Маринов – коалиция „Демократична България – Обединение”;
6. Емилия Цветанова – ПП „Има такъв народ“;
7. Александра Трифонова – ПП „Възраждане”.
Секретарят на Общината уведоми участниците в консултациите, че със Заповед на кмета на община Свищов са определени броя и номерациите на секциите на територията на община Свищов, като за предстоящите избори в общината ще има 52 секции – 34 в града и 18 в селата. С решение №1281 –НС от 16.08.2022 г. на ЦИК са определени условията за назначаване на СИК за изборите за народни представители, насрочени за 02.10.2022 г. С решение №14 от 13.08.2021 г. на РИК Велико Търново е утвърдена единната номерация на избирателните секции на територията на община Свищов, а с решение №18 от 16.08.2022 г. на РИК Велико Търново е определен броя на членовете на СИК на територията на община Свищов, а именно за секция с до 500 избиратели по 7 члена, за секция с над 500 избиратели – по 9 члена.
Представителите на политическите партии и коалиции, се договориха за разпределението на всичките 424 места в Секционните избирателни комисии на територията на Общината, от които 150 ръководни и 274 членове на СИК.
Консултациите приключиха в 13.00 часа и за постигнато съгласие между участниците в консултациите, по отношение на състава и ръководството на Секционните избирателни комисии в община Свищов бе съставен и подписан протокол.