Малка информация за свищовлии, за които Любен Каравелов казва, че се хвалят и когато спят. И са си измислили, че са родоначалници на „стоте първи неща“. Макар, че съм свищовлийка не обичам много тоя израз, особено фразата „неща“, но не мога да не се похваля. И така:
Тая вечер побТВ, по повод 141 години от рожднието на Владимир Димитров – Майстора, бе посочен неговия пиетет към българската мадона. Но самият той, който е бил учител в Търговската гимназия в Свищов във времето от 1910 г. до 1918 г., посочва ,че за пръв път открива красотата на българката в придунавския град. „Тамо за пръв път погледнах момите“ – пише в спомените си и разказва как е рисувал девойка на прага на полуотворена врата, но строгият й баща бързо му затворил вратата. На гости в Свищов идва майка му и той изповядва, че рисува портрета й с акварел. Освен това, пише: „Веднъж случайно погледнах сенките на акациите в училищния двор – Изведнъж разбрах, че в тия сенки се крият всички ония тонове,които бях гледал в картините на големите майстори, но за да дойда до това съждение, до това виждане, аз трябвяше да измина дълъг път, да узрея за него“.
Ей, свищовлии – три „първи неща“ е открил тук майстора!
Доц. Юлия НИКОЛОВА

    • Бел. на ред. Коментар на почетния гражданин на Свищов доц. Юлия Николова публикуван в социалната мрежа. Заглавието е на редакцията!