„Рим и варварите. Разделяй е владей!“ е мотото тази година на първия и най-стар античен фестивал на Балканите – „Орел на Дунава“. Той се провежда от 2008 г. и от 9 до 11 юни включително в Свищов е 17-то му издание, пише вестник Борба. Да представят програмата и участниците във Велико Търново дойдоха един от организаторите на фестивала и председател на Съвета по туризъм в Свищов гл. ас. д-р Стефан Проданов и уредника отдел „Археология“ в Историческия музей на дунавския град д-р Марин Маринов.

А голямата битка между римляните и обединената армия на даки и сармати ще бъде във вечерните часове на съботния ден, от 21 часа. „Ще бъде впечатляващо и зрелищно шоу. В нея ще има най-много участници в сравнение с предишни години и те ще представят най-много племена и общности, с които е воювала Римската империя през късноримския и ранновизантийския период по нашите земи. И по-специално край Нове, който е бил и един от основните епископски центрове на късната античност. Ще бъде вълнуваща комбинация от траки, даки, сармати, готи, хуни и за пръв път зрителите ще видят обединени и воюващи заедно толкова племена“, обещава Марин Маринов.

Основната сцена отново ще бъде край античния град Нове, където се е установил и е бил вътрешния двор на щаба на I Италийски легион. Престижният фестивал „Орел на Дунава“ в Свищов отново събира едни от най-големите и авторитетни групи за възстановки от страната и чужбина – от Италия, Великобритания, Румъния, Сърбия. Откриването ще е в петък, от 20,15 часа в градската градина пред Първо българско читалище, но програмата започва още в сутрешните часове, когато от 10 часа в Градския исторически музей ще бъде открит симпозиума „Древното наследство на България“. Докладите на учените ще представят непознати древни съкровища и античното културно наследство в Мизия и Нове. Последните си открития ще огласи и ръководителя на една от полските археологически експедиции в Нове и лауреат на голямата награда „Златен орел“ за 2023 г. проф. Пьотър Дичек от Варшавския университет. Българо-полските археологически разкопки на късноантичния Нове започват още през 1960 г. до досега, без прекъсване. Огънят на фестивала ще бъде запален в събота, 10 юни, от 10 часа.

В трите дни античния фестивал „Орел на Дунава“ ще представи множество атракции и демонстрации на хилядите посетители. Ще има ритуал по полагане на военна клетва, когато ще бъдат въведени във войската легионерите – новобранци, гладиаторски битки, огнено шоу. Всички ще могат да се потопят в епохата в периода I – VII век и в атмосферата, пресъздаваща бита, занаятите и забавленията на живелите римляни и племена по тези земи. Ще танцуват нимфи, на място ще се правят римски гримове и прически като на матрони, видът на който е запазен от намерените каменни пластики. Виртуозна конна езда ще представи група „Багатур“, ще можем да видим и как е бил назначен префекта на Нове, ще има състезания за сила и бързина, настолни игри, тракийски мистерии и още много атракции. Добре ще бъдат показани и древните занаяти – ковачество, сарачество, дърводелство, грънчарство. Винаги посетителите са били привличани и от римската кухня, която и на този фестивал ще предложи древни и съчетани със съвременен вкус рецепти. Всеки ще може да опита от сготвеното. Ще гостува и кулинарна звезда, но организаторите я пазят в тайна до последния момент. И канят всички да посетят фестивала, защото си заслужава. Места за паркиране в Свищов има достатъчно.