В Деня на народните будители – 1 ноември Народно читалище „Христо Ботев“ в Ценово отбеляза 125 години от създаването си. Това съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на Общината. Юбилеят се превърна в повод за среща на поколения самодейци, за почитане на паметта на местни краеведи, читалищни дейци и пазители на българската духовност и традиции. Президентът на Република България Румен Радев е издал указ за удостояване на читалището в Ценово с плакет „Кирил и Методий“. За годишнината поздравителен адрес изпрати и министърът на културата Кръстю Кръстев. За да споделят празника дойдоха областният управител на Русе Данаил Ковачев, изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева, Мануела Симеонова – областен председател на Съюза на народните читалища, Георги Петров – председател на Асоциация „Съвременни читалища“, много председатели и секретари на читалища от общината и Русенска област.

Преди 125 години селските първенци в Ценово единодушно решават да се построи читалище. Населението също се организира като събира парични средства и да помага с доброволен труд. Дамян Ганчев организира дарителска кампания сред българите в чужбина за построяването на читалищната сграда. При откриването си храмът на духовността е с името „Саморазвитие“, а от 1934 година е преименувано на Христо Ботев. През годините и до ден днешен ценовчани прекрачват прага на читалището с уважение и преклонение. Постепенно се сбъдва амбицията на читалищното настоятелство НЧ „Христо Ботев“ да се превърне в пространство на надеждата, на младостта и културната памет, където човек фантазира и експериментира без да се страхува от мечтите си. Девет самодейни състава с повече от 150 членове съхраняват българската духовност и традиции като ги предават от поколение на поколение. Ценовското читалище е едно от първите в страната, което се включи в глобалното общество и изгради информационно-обучителен център.

Кратка презентация въведе присъстващите в най-важните моменти от развитието на духовното средище. Иван Иванов – дългогодишен председател на читалищното настоятелство, отправи своето послание към идните поколения. Той сподели, че за него читалището е втори дом и мисия, която да запази българщината. Председателят на читалището Георги Георгиев връчи благодарствен адрес и плакет на изявени читалищни дейци и самодейци за развитие на читалищното дело, за съхраняване на българския дух, традиции и духовни ценности.

„Вие, читалищните дейци, не спряхте да поддържате българския дух, подклаждахте самобитността на местното население, предадохте на младите поколения народните обичаи и традиции. Много е трудно да се изброят отличията и наградите, които читалището е получавало през годините. И за всичко това – поклон, дълбок поклон!“, изтъкна в словото си д-р Петър Петров – кмет на община Ценово.

Областният управител Данаил Ковачев отправи топли думи към юбилярите и връчи почетния знак на областната администрация. С решение на националното ръководство на Съюза на народните читалища почетни грамоти и плакети получиха петима от най-добрите ръководители на самодейни състави и краеведи.

За доброто настроение на присъстващите, изпълнили до краен предел салона на читалището, се погрижи оркестър „Гергьовден“ и певицата Петя Панева. Празникът завърши с изпълнението на „Моя страна, моя България“ като в залата полетяха балони с цветовете на българския трибагреник. Всички се насладиха и на пищната заря, която озари небето над Ценово.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.