Депутатът от ДБ Явор Божанков прекратява политическата си кариера. Това той обяви в страницата си във Фейсбук.

„7 години са 7 години. Ако можех да върна времето, не бих променил нито едно решение. Не съжалявам за нищо.

Политиката отнема много. Необратимо загубено време със семейството. Неизживени мигове с приятели.

Но нали именно в името на бъдещото поколение и нашите ближни правим всичко това?

Преживях чудесни моменти сред хора, от които научих много. Преживях и ужасни моменти заради други, които използват държавата срещу самите й граждани.

Преди някой да е попитал: „Партия ли ще правиш?“ – Не. Дълбоко убеден съм, че обединението в демократичния сектор го направи незаобиколим фактор в управлението на България.

Ще бъде грешка постигнатото да не се съхрани, а да се върви по път на разделение. Не очаквайте подобно нещо от мен.

Благодаря на ПП/ДБ, че ме приеха в семейството на демократичната общност, а на ПП, че ми дадоха възможност да бъда част от прекрасния екип в Габрово.

Не правя това заради последните месеци. Както някой би си помислил. След безпрецедентна криза и спирала от избори успяхме да дадем спокойствие и сигурност на страната.

Постигнахме и друго. Трудно доловимо, но трайно. Промяна в мисленето. Не сменихме Бойко Борисов с академик Денков. Променихме начина, по който се упражнява държавната власт. Само допреди две години местните общности се експлоатираха като феодални владения“, е написал Божанков.

Той допълва, че днес имаме и друг пример.

„В Министерски съвет се „размазваха физиономии“ чрез държавни органи. Страхът беше хоросанът на градежа на властта, а нейната основа – корупцията.

В сърцето на българския народ беше посята идеята, че можем без това. Можем и повече – можем да бъдем равни на другите европейски народи по завета на Апостола. България не на думи, а на дело е рамо до рамо до европейските политики – за спиране на агресията на терористичните режими от Изток, за защита на правото на самоопределяне на всеки свободен народ. И само за 9 месеца от пасивен наблюдател България се превърна в стратегически партньор на ЕС и НАТО“, казва още Божанков.

Народният представител посочва, че ако социолозите отчитат политическа криза на хоризонта, то статистиците отчитат ефекта на едно 9-месечно управление.

„На една глътка свеж въздух за българската демокрация. За първи път от 34 години повече българи се завърнаха у нас от тези, които напуснаха. България не е най-корумпираната държава в ЕС. А вече не е и най-бедна. Покупателната способност на един българин днес е по-висока от тази на един унгарец. И едно, с което се гордея. Не се долавя от статистиката, но се усеща в сърцето. Това бяха 9 месеца, в които живяхме без страх. Че някой чрез държавна репресия ще притисне, унищожи или изземе на някого достойнството, на друг предприятието, на трети бъдещето. Тези 9 месеца си заслужаваха и само заради това.

ГЕРБ не просто изпратиха България на избори, рискувайки европейските ни цели. Те разрушиха опит да постигнем базово национално съгласие.

Че въпреки непоносимостта помежду ни България е по-голяма, а нашите национални цели – над всички ни. Е, техните страхове, нотариуси и джуджета са им по-мили.

И на предстоящите избори ще се потърси отговор от нас – накъде? ГЕРБ нямаха силата да ни принудят да се отклоним от пътя на реформите. Ние нямахме превес, за да ги заставим да останат на този път. Логично е в такъв момент арбитър да бъде българският избирател“, казва Явор Божанков.

Споделя, че никога не е разбирал позицията „Аз няма да гласувам“.

„Да гласуваме, е наш дълг към местната ни общност, към България, към ролята на родината ни в Обединена Европа.

Да „делегираме“ това право и тази ценна отговорност другиму? На някой зависим? На друг – платен? Не, не и не. Това е наш дълг. Ако искаме България да излезе от блатото на корупцията, ще дадем опора на нашите представители. Защото отстрани изглежда лесно. Ето в този момент ви го казвам – не е лесно. Повярвайте, ужасно трудно е. И е възможно само ако стоим плътно зад избраниците ни. Толкова дълго, колкото е нужно.

Политиката е маратон. Щафета. Не е спринт. Аз бягах дълго и дълбоко в сърцето си оставам обречен на тази кауза. Просто ще предам това, което зная и мога, на други“, категоричен е Явор Божанков.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.