Благодарен към на всички колеги, които изразяват подкрепата си за мен. Не съм водил разговор с други партии, нито други партии са търсили такъв с мен. Това заяви независимият депутат Явор Божанков в „Още от деня“ по БНТ.
Преди дни Божанков бе изключен от парламентарната група на БСП заради позицията си за войната в Украйна и предоставянето на оръжия от страна на България.
„Не съм предприемал действия с оглед на следваща стъпка накъде оттам нататък. Аз съм абсолютно убеден в това, което правя, знам, че е правилно, знам, че времето ще докаже, че съм прав и не се страхувам от последствията. Не се страхувам да остана сам, нито, ако ще, и пътят ми да е дотук“, каза той.
Божанков подчерта, че още преди изборите е ходил на протести срещу руската агресия в Украйна и никога не е крил своите публични позиции.
„Различна е благодарността в исторически план, общата история, уважението към руската култура и народ от това, което прави режимът на Путин в момента“.
Заяви, че единственият проблем с избирателите му е, че не е могъл да им обясни позицията на БСП за промените в Изборния кодекс.
„Борихме се ден и нощ да въведем машинния вот и казвахме „мъртвите не гласуват с машини, хартията е измама“. След като този Изборен кодекс беше обърнат на 180 градуса, наистина съм имал много разговори с избиратели и не съм можел да им обясня това. За себе съм спокоен – аз съм от правилната страна на моята съвест“, посочи той.
Според Божанков хората, които са се съгласили да участват в кабинета „Габровски“, са достойни за уважение, тъй като са наясно с високата цена, която ще платят. Заяви обаче, че ГЕРБ се опитват да се скрият зад друг кабинет, защото нямат парламентарна и обществена подкрепа.
„Такъв финт е абсолютно неприемлив, защото на всеки е ясно, че няма такова нещо като „експертен кабинет“. Още по-прекалена беше тезата, че кандидатът за министър-председател сам, без да се допитва до Борисов, избрал министрите. Нали никой не вярва на това“, попита депутатът.
Нито един от трите мандата няма да има шанс, докато не започнат разговорите за реалните проблеми, посочи Явор Божанков. Коментира още, че ГЕРБ досега не са признали за нито една своя грешка, а се държат все едно представляват целия народ.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.