„Както казаха колегите, държим вратата отворена. Дали Борисов наистина има намерение да мине през тази врата или не, е въпрос, на който аз не мога да отговоря. Ние направихме повече от максималното“, заяви в ефира на „На фокус“ по Нова ТВ депутатът от редиците на ПП-ДБ Явор Божанков, който няколко поредни парламента представляваше 4-ти МИР-Велико Търново от БСП.Той посочи, че е дадена програма и кабинет и картите са поставени на масата.

„Решението ни е ясно. Има риск зад европейското лице на Мария Габриел да се разиграе старият български театър. Но понеже ситуацията го изисква, колегите казаха, във вторник ще се проведат тези събрания на колективните органи, името на Мария Габриел го приемаме като позитивен знак, тъй като приоритетите, за които и ние се борим са „Шенген“, „Еврозона“. Несъмнено европейски политик, има нужните познания и опит, за да работи за тях. Борисов като нищо ще направи коалиция с БСП и ДПС, каквото мнозинство, между другото, има отдавна. Написаха си Изборния кодекс, спечелиха си изборите, да си управляват заедно“, добави депутатът.

Според него отиването на нови избори е сценарий, който не решава нищо, но задълбочава проблема. Правителство на ГЕРБ и ДПС не е нещо, за което двете формации в коалицията мечтаят, смята още народният представител, но подчерта, че от коалицията са внимателни.

„В тази ситуация не е важно кой застава отпред, начело на правителството, а кой крепи и застава зад това правителство. Защото, ако влизаме в Еврозоната с подкрепата на БСП, които искат бюджет с голям дефицит и открито подкрепят референдума срещу еврото, това е малко странно. Ако външно-политическият приоритет на България е укрепване на нашето членство в НАТО и Европа, но в това мнозинство БСП има ключова роля в износа на оръжия в следващата много важна година за войната в Украйна, това поставя друг въпрос. Ако Борисов мисли да сложи едно европейско лице, а отзад да подреди старата схема с ГЕРБ и ДПС, „Продължаваме Промяната“ и „Демократична България“ да са какво? Декор, индулгенция някаква“, пита Божанков.

И допълни, че са поставени 30 законопроекта и 3 национални приоритета, от ПП-ДБ са поставили ясно условията си, но не са чули тези на ГЕРБ. Депутатът е на мнение, че водещата партия успешно е насочила вниманието към втория мандат, преди още първият да е бил връчен и е на мнение, че именно от ГЕРБ трябва да посочат какво не им харесва в програмата на коалицията.

„По-голямото зло са нови избори и кабинет „ГЕРБ-ДПС-БСП“. Отговори ще има във вторник след срещата на органите и колективно решение. Смятам, че Борисов, ако води България към нови избори, да си го каже направо. Ако търси коалиция с ДПС и БСП, да си го каже направо. Ако мисли, че той ще направи коалиция с тях, ако за външно-политически решения ще работи с нас, а по други – с тях, това няма да стане. Ние сме спокойни и с ролята на опозиция“, посочи Божанков и добави, че според него най-добрият вариант е едно своеобразно служебно правителство на парламента.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.