Тази година през януари се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която в Северна България и високите полета е между минус 2° и 1°, по Черноморието, в Горнотракийската низина и долината на р. Струма – от 0° до 4°, а в планинските райони – между минус 10° и минус 3°. Това съобщи на интернет страницата си Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Най-ниските температури през януари ще бъдат между минус 13° и минус 8°, по Черноморието – около минус 3°, а най-високите – между 13° и 18°.

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която е между 30 и 70 л/кв.м.

През януари динамиката на атмосферните процеси над Балканския полуостров ще е повишена. Месецът ще започне с топло и сухо време. Облачността, средна и висока, ще се увеличава и вплътнява. На места в равнините ще е мъгливо. Около 3-и се повишава вероятността за валежи от дъжд, в планините – от сняг.

През втората половина от първото десетдневие има повишена вероятност за преминаване на средиземноморски циклон и създаването на валежна обстановка. На места валежите ще бъдат значителни. Температурите ще се понижат и в Северна и Западна България дъждът ще премине в сняг.

През повечето дни от второто десетдневие времето ще е динамично с чести валежи: в Северна и Западна България предимно от сняг, а в Горнотракийската низина и по Черноморието – от дъжд, в отделни дни преминаващ в сняг. Температурите ще бъдат близки, на места и по-ниски от обичайните.

През третото десетдневие температурите ще бъдат близки до обичайните. По-голяма вероятност за обстановки с валежи има в началото и средата на периода.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.