Академичният съвет на Великотърновския университет отне почетното звание „Доктор хонорис кауза“, присъдено на Владимир Путин преди 13 години, предаде БНР, пише вестник „Сега“. 
Академичният съвет единодушно е отменил решението на колегите си от 26 януари 2009 година, с което на тогавашния министър-председател на Руската федерация Владимир Путин е присъдено званието „Почетен доктор на Великотърновския университет“ за приноса му за мирното развитие на съвременния свят.
„Назначих комисия, която да изследва фактите и се установи, че решението преди 13 години е било незаконно. Решението на Академичния съвет от днес не е политическо“, коментира за БНР ректорът на Великотърновския университет проф. Христо Бонджолов:  „Имало е решение на Академичния съвет. Нищо след това не е направено. А самото решение на Академичния съвет е взето в нарушение на статута“. Тогава почетната титла е присъдена по предложение на Българо-руския юридически комитет, който няма академична легитимация. Ректор през 2009 г. бе Пламен Легкоступ.
За отнемане на почетното звание на Путин настоя преди месец великотърновската организация на „Зелено движение“.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.