Учениците от 2. Б клас на СУ „Николай Катранов“, с учители Снежана Блажева и Валя Георгиева, са сред шампионите по четене в националното състезание, организирано от „Книговище“ – най-голямата българска неправителствена организация за поощряване на детското четене. Това съобщи за Актуално Свищов Христина Борисова, заместник-директор на гимназията.
Всяка година около 24 май „Книговище“ раздава своите годишни награди за „Най-активен читател“ и „Най-четящ клас“. Тази година официалната церемония по награждаването се състоя на 26 май в Националния музей „Земята и хората“ в столицата.
На церемонията учениците от 2 Б клас на СУ „Николай Катранов“ бяха отличени с наградата „Най-четящ клас за 2022/2023 учебна година“, а класният им ръководител Снежана Блажева получи почетна грамота като „Посланик на четенето“. Второкласниците спечелиха награда и като шампиони в Априлското състезание по четене с разбиране, класирайки се на първо място за област Велико Търново и на пето за страната.
С две специални индивидуални награди от класа бе отличен Матей Узунов – като „Шампион и творец“ в Априлското състезание по четене с разбиране и „Творец на годината“ за създадени въпросници към прочетени книги. Матей е достигнал 14-то най-високо ниво в състезанието – като „Писател”, с 5225 точки и 94% верни отговори, 6 създадени и одобрени въпросника.
Още две деца от класа са достигнали най-високото 14-то ниво: Виктория Пантилеева – като „Писател”, с 4740 точки и 91% верни отговори на въпросниците; и Божидар Стоянов – като „Писател”, с 4595 точки и 85% верни отговори, 2 създадени и одобрени въпросника.
С отлични резутати са още: Станимира Тодорова – достигнала 11-то ниво като „Иноватор”, с 2903 точки и 85 % верни отговори; и Мария Монева – достигнала 9-то ниво като „Разказвач”, с 2134 точки и 90% верни отговори.
Състезанието продължава една календарна година като стартира на 16 юни. Според правилата му, децата прочитат книга или някоя от детските новини в електронната платформа на „Книговище“ https://www.knigovishte.bg/, след което трябва да попълнят въпросник за това, което са чели. Въпросникът се решава само веднъж за определено време. Всеки верен отговор носи точки, а всеки грешен – отнема половината от точките на един верен отговор в конкретния въпросник.
Въпреки, че са се включили малко по-късно в състезанието – чак в края на месец януари, оттогава децата от СУ „Николай Катранов“ всеки месец са сред отличниците с 21 профила на четящи деца, 5460 решени въпросника, над 85% успеваемост в отговорите и 32 627 точки общ резултат.
Поздравления за учениците от 2 Б клас на СУ „Николай Катранов“ и техните учители Снежана Блажева и Валя Георгиева, които ги мотивират и вдъхновяват да четат и да обичат книгите!

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.