Втори силен трус в Румъния за денонощие, усети се и у нас
Втори силен трус в Румъния за денонощие, усети се и у нас, предаде Нова ТВ. Епицентърът е бил на дълбочина 10 км.
Трус с магнитуд 5,7 по скалата на Рихтер е регистриран в Румъния. Земетресението бе усетено на много места и у нас, включително в София.
Земетресението беше последвано от два вторични труса със сила 3.4 и 3.5 по Рихтер.
Ново земетресение с магнитуд от 5,5 по скалата на Рихтер разлюля Румъния минути след 15 часа днес, съобщи Европейският сеизмологичен център, цитиран от Дир. бг. Първоначалните данни на центъра бяха за магнитуд от 5,7 по Рихтер, но по-късно силата на труса бе коригирана.
Епицентърът отново е бил на около 20 километра от град Търгу Жиу, на около 300 км западно от столицата Букурещ. Вчера в същия район имаше два труса, като първият бе с магнитуд от 5,3 по скалата на Рихтер.
Земетресението е усетено и на българска територия, включително и в София, особено по високите етажи на сградите.
От Европейския сеизмологичен център отчитат два вторични труса в 15.26 часа и 15.29 ч., които са били с магнитуд съответно 3,4 и 3,5 бала по скалата на Рихтер.
Междувременно от Националния институт по геофизика на Румъния съобщават, цитирани от БТА, че земетресение с магнитуд 4,5 по Рихтер е било регистрирано в 15.16 ч. в Олтения, окръг Вълча в Западна Румъния. То е било с дълбочина 28 к и е усетено най-осезаемо в град Тимишоара.
Засега няма данни за разрушения и пострадали хора.

Хубавото е, че земетресенията от последните два дни на територията на Румъния нямат нищо общо с разлома Вранча, уточни Meteo Bulgaria