Община Велико Търново за втора поредна година вдига с 30% такса смет. Мотивите на администрацията са като миналогодишните – увеличението на минималната работна заплата, по-високите цени на горивата и годишната инфлация, предаде БНР.
Таксата за битови отпадъци за Велико Търново е 1,7 промила от данъчната оценка на имота, а предложението е да се увеличи на 2,2 промила. Така постъпленията ще се увеличат с 694 000 лева до 3 055 148 лв.
За седем от населените места се залага увеличени от 6,5 на 7,5 промила. С един промил до 6,5 ще е поскъпването за 26 от селата. На 2 промила се вдига такса смет за населението в Шереметя, където е регионалното депо за битови отпадъци.
Общината, училищата и университетите ще плащат 60 % от определения им годишен размер.
Великотърновци отново негодуват:
„Виждам новите машини, обаче ми се струва, че 30 % е много, явно фирмите искат още пари.“
„Ще се справим, но категорично не отговаря. Навсякъде е пълно с листа, фасове, опаковки, пластмасови бутилки.“
„Може още да се желае, 30 % за това качество е много.“
Предложението е публикувано на сайта на Общината за обществено обсъждане, след което ще бъде гласувано от Общинския съвет.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.