Все повече ученици стават дилъри на наркотици. Това заяви заместник главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов на съвместен брифинг с вътрешния министър Иван Демерджиев и главния секретар на МВР Петър Тодоров, предаде БНТ.
„Тези ученици са не само извършители, но и жертви. В акцията в Горна Оряховица разпространителят на наркотично вещество е бил 16-годишен ученик от 10 клас. Представете си тези над 200 кг канабис – това са над 200 000 дози наркотик за нашите деца. Убеден съм, че съвместните ни усилия ще дадат положителен резултат и скоро такива явления няма да има в училищата“, посочи Сарафов.
Към момента в рамките на акция „Бяло“ има образувани около 470 досъдебни и бързи производства, а задържаните лица са 580, обяви главният секретар на МВР. Акцентът в тази операция са училищата и училищните райони, в които са извършени около 3000 проверки, които активно ще продължат и в бъдеще, посочи още Тодоров.
Вътрешният министър също коментира случая със задържано рекордно количество марихуана в горнооряховско село:
„Във вчерашния ден успяхме да стигнем доста високо в една такава престъпна верига, помогна и акцията по линия на наркотици, която съвпадна с усилията ни, насочени към училищата. Случаят, при който са задържани над 200 кг наркотично вещество, е плод на действия, започнали в училище, разплетена верига, довела и хора, стоящи много високо в нея. Един много хубав резултат, увенчал усилия от няколко месеца“, каза Иван Демерджиев.
По случая са задържани 6 деца. Образувани са две досъдебни производства. Огромната част от тревата е достигала до училища в общините Лясковец и Горна Оряховица, добави Петър Тодоров.
Темата с наркотичните вещества ще продължи и извън България – каза още Демерджиев – турският президент Реджеп Ердоган е дал разпореждане на вътрешния министър на страната да съдейства на българските си колеги при борбата с наркотрафика и каналджийството.
„В неделя ми предстои посещение в Турция – там ще дам данни на министъра за такива лица, които извършат подобна дейност и оперират на турска територия, имаме уверение, че турската страна ще проведе необходимите акции и ще бъде безкомпромисна. Мисля, че когато ударим и разклатим тези канали и от двете страни на границата, ефектът ще бъде много по-добър“, коментира Иван Демерджиев.

 

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.