Вече над две години сме подвластни на един вирус с много мутации, който промени начина ни на живот. Пределно ясно е, че вирусът е дребен и невидим, но последствията са значими и исторически! Да, животът ни е друг, днес не е като вчера, а утре!?
Безспорно обществото ни е дълбоко разделено, не толкова по партийна принадлежност, което доколкото съществува е инерция, а от липса на обединителни идеи, противопоставяне на статуквото, без ясна представа за бъдеще. Девизът е „Ние сме контра, защото не е нашето, а то е …“!? Дунавска мъгла! Същото отрицание доведе до 2020 г., когато част от народа излезе по площадите и след три поредни избора бе свалено едно правителство. Това бе нежната революция на България, която като всичко друго стана бавно, мъчително и с все още негарантирана перспектива. Обстановката в страната е динамична и нестабилна от: привнос на икономическа криза отвън, растяща инфлация, добри идеи в насипно състояние, липса на ясна програма за действие и неизвестност за бъдещето.
В момента сме свидетели на:
– Миниране действията на коалиционното правителство с явни парламентарни хватки и задкулисни действия. Бившите управляващи в лицето на ГЕРБ за 12 години управление се окопаха дълбоко във всички държавни сфери, държат в ръцете си всички лостове и чрез купената бюрокрация ще пречат, бавят и провокират, защото се борят само за своите лични материални интереси.
– За втори път през прехода антиподите сини и червени са заедно, а останалите две нови партии от коалицията са представени от млади образовани, но неопитни хора. Крехкото мнозинство в НС ще бъде подложено на постоянни атаки и измамни „доброжелателни“ предложения водещи към нищото.
– Гражданите от аморфна и безразлична маса, заради ваксинацията са разделени на две – „за” и „против”. Това се ползва от популистката проруска партия „Възраждане“, която бидейки за първи път в Парламента се опитва да набира точки.
– В интернет пространството е пълен хаос, по-точно джунгла, в която вирее простотията и арогантността. Всички антиваксъри и привърженици на ГЕРБ водят бясна пропаганда с уличен, каруцарски език, който е срам за нацията!? Тук няма официална цензура, но трябва да има автоцензура, присъща на културни хора. Чекмеджета, чували с пари и ред други неща не са способни да смирят герберите да си върнат „солунската митница“. Те забравиха и за традицията на стоте дни спокойствие за правителството. Не се притесняват и от липса на база за сравнение между двамата премиери!?
Аз често пиша във Фейсбук, но никога не съм си позволявал да очерням личности заради партийната им принадлежност, защото и те са българи и са избрани от други българи. Това е въпрос на себеуважение, на такова към опонентите и най-важно към България. Това са елементарни етични правила! Затова предлагам на всички всезнайковци, да замълчим и поизчакаме, но не 12 години. Времето ще покаже, кое, как и кога ?!
Вилдирас ЕНЧЕВ

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.