Връбка Попова е тази година носител на отличието “Достоен за Свищов”. Отличието бе връчено от кмета Генчо Генчев по време на церемонията по връчване на годишните награди за образование и култура на община Свищов.

Това е най-високото отличие в областта на образованието и културата, което Община Свищов присъжда, а именно званието “Достоен за Свищов”, коментира преди връчването Росен Маринов, който ръководеше церемонията.

Това е наградата, която малцина са получавали през годините. Носителите на почетното звание „Достоен за Свищов“ трябва да имат значителни успехи, в национален и международен мащаб, към културата, образованието и науката на град Свищов и общината.

Връбка Попова е родена през 1950 година в плевенското село Бръшляница. Средното си образование получава в Плевен. През 1973 г. завършва Великотърновския университет със специалност „Руска филология“. През 1987 г. защитава квалификация в Института за руски език в Москва.

След завършване на висшето си образование започва работа като учител по руски език в няколко свищовски села.

През 1985 г. постъпва като учител в СУ „Цветан Радославов“, където работи до пенсионирането си през 2006 г. като помощник-директор.

Тя е учител с над 30 години стаж. Печели уважението и обичта на колеги, ученици и родители с изключителната си ерудиция, педагогическия си усет и огромната любов към работата и децата.

Макар че днес е официално извън системата на образованието, тя участва дейно в обществения и културния живот на Свищов. Членува в Местната комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни и в Международното творческо сдружение „Сцена на духовността“ – Плевен, което обединява творци от страната и чужбина. На свищовската общественост тя е известна и като редактор, представящ книгите на редица автори от града и страната. Често е жури в различни литературни конкурси.

Тя е вдъхновяващ пример за човек, който с ерудицията и творческата си енергия обогатява културния живот на нашия град. Достойна личност, която буди уважение не само заради своите всеотдайност, принципност и професионализъм в нелекия път на учителя, но и заради будния си дух, с който допринася за опазване на нашите културни традиции и за духовния възход на Свищов.