На 28 октомври 2022 г. от 11.00 ч. предстои да се открие „Паметник на 24 опълченци, загинали в Руско-турската война 1877-1878 г. от с. Овча могила, общ. Свищов“. Паметникът е дело на скулптора Атанас Миндов от същото село, а дейностите по неговото изграждане са под ръководството на Инициативен комитет с председател Димитър Събков. Това съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на Общината.
Паметникът е в процес на построяване. Неговото местонахождение е в центъра на с. Овча могила. Върху подиум висок 36 см. ще бъде разположена композиция от три тела – едно централно с височина 4 м. и две странични с височина 2,7 м. Пилоните са изградени от стоманобетон, а върху тях ще се монтират пана на военна тематика. В шестоъгълния обем на тялото е предвидена плоча с надпис „Вечна памет!“.
Построяването на новия паметник е следствие от съгласувано решение на Общински съвет – Свищов, Областния управител на област Велико Търново, Областната комисия военни паметници и Министерство на отбраната.
Откриването на паметника ще се състои съгласно Устава на войсковата служба на Въоръжените сили на Република България, където е разписан реда при откриване на паметници. Церемонията ще се ръководи от Командването на 55-ти Инженерен полк – гр. Белене. Очаква се събитието да бъде уважено от министъра на отбраната и други високи гости, а освещаването да извърши Великотърновския митрополит Григорий.
Новият паметник в с. Овча могила се посвещава на 24-ма опълченци от селото, чиито имена са известни и за тях има сведения, че са участвали в Руско-турската Освободителна война. След обявяването на войната заедно с Руската армия вдъхновени и с огромен патриотичен плам маршируват и българските опълченци. Главните руски сили се насочват към Свищов, където провеждат блестящ военен десант на р. Дунав. Градът е първият, който вдишва от дългоочакваната свобода и района около него е първата освободена територия. Руските военни и политически власти били радостни от патриотичния подем на българите от свищовския край и започнали да изграждат опълченски дружини. На призива се отзовават десетки младежи. От Овча могили опълченци стават 24-ма души. Селото се нарежда на второ място по брой на опълченците в Свищовско и на пето в България. Опълченците от седма до дванадесета дружина са изпълнявали преди всичко интендантски и караулни задължения. Тяхната роля във военните действия се доказва и от факта, че в съседното село Горна Студена се намира Главната квартира на руското командване, поради което околните села представляват временни стоянки на придвижващите се руски войски. През Овча могила преминават частите на Източния отряд и за продължително време се задържа 35-та пехотна дивизия. Селото се посещава и от самият цар Освободител. Всички тези исторически сведения затвърждават мястото и значението на борците от Овча могила за решаващия ход на освободителната война. 24-ма известни ни днес опълченци и още десетки чиито имена не знаем, участват и във военните действия на Шипка, безстрашно, с цената на собствения си живот и в името на Отечеството.