Внос от Украйна постепенно сваля цената на олиото в Европа, като се очаква скоро това да се усети по-осезателно и у нас. Яни Янев от асоциацията на производителите на олио, обяснява, че Украйна е най-голелият износител на сурово слънчогледово олио в света, пише вестник „Сега”. „Доставките от там през последно време оказват влияние на цените в посока надолу. От най-високите нива през март, когато у нас бе създадена и паниката по магазините,
сега цените на суровото олио са паднали с 20%.
Около 1780 долара за тон е цената борсата в Ротердам от началото на седмицата (през март по данни на сайта insee.fr бе средно 2250 долара – б. а.). Влияние оказва и това, че Украйна е принудена да изнася и слънчоглед. Преди войната имаше експортна такса и това затрудняваше експорта на суровината. Отражение на пазара дават и котировките на другите растителни масла. От една седмица се наблюдава тенденция на спад и на палмовото и соевото масло. Неминуемо това трябва да се отрази и на пазара на дребно на слънчогледовото олио. Тя е обаче зависи от това на каква цена е била купена суровината от производителите“, смята той.
Владимир Иванов, шефът на държавната борсова комисия, казва, че цената в момента е около 5,10 лв. за литър на едро. „Има под 5 лв., но е с по-ниско качество. Поевтиняването на суровото олио на борсата в Ротердам започва да влияе, колкото и на някои да не им се иска. Има възможности за спад, засега обаче цената на продукта е стабилна“, поясни той. Проверка на „Сега“ в големите супермаркети показва, че вече
може да се намери олио и под 5 лв. за литър,
но разбираеми причини, не повече от 3 бутилки на клиент. Цената е доста по-изгодна от нивата от дори 7 лв. и нагоре, на които бяхме свидетели по време на паническото пазаруване през март.
Според Иванов, трябва обаче да изчакаме да се прибере и новата реколта от слънчогледа. „Прогнозите са много добри за цяла Европа, включително и България и в Румъния. Предполагам, че след това ще се изсипе доста стока на пазара“, смята той.
В България едва 10-12% от произведеното олио е за вътрешния пазар. Останалото се изнася, като от този експорт не повече от 20% е рафинирано, а останалото е сурово.
Цената на олиото в максимална степен зависи от суровината за производството му, а българските зърнопроизводители пък от своя страна се тревожат, че цената й се понижава заради нараснал импорт също от Украйна..Според Радослав Христов, от Съюза на тракийските зърнопроизводителите, реалната цена на слънчогледа трябва да бъде около 1650 лв./т, а в момента тя е 1200 -1250 лв. и то до склада на купувач в България, благодарение на вноса от Украйна. „Там продават под натиск и това не е реален пазар. Те
търсят да го пласират на всяка цена, защото силозите са им пълни.
След 2-3 месеца ще прибират новата реколта и трябва да има къде да я приберат. По същите причини, има голям риск да се подбият и цените на царевицата и пшеницата в България. Това ще стане, когато изнесат стария слънчоглед ще започнат и с житото към България. Засега експортират слънчоглед по суша, защото са им блокирани морските пристанища или с баржи по Дунава“, каза зърнопроизводителят.
„Слънчогледът вече падна на 1200 лв./т. Преди беше достигнал ниво от 1800 лв.“, съобщи Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация зърнопроизводителите. „Пред складовете на търговците в Добруджа опашки от камиони докарват слънчоглед от Украйна. В същото време няма никакъв контрол, включително и фито-санитарен. Всяко спекулативно движение на зърно в и през страната, сваля цените и у нас и в района. Това също ще стимулира фалитите в българското земеделие, защото у нас се произвеждат продукти с висока себестойност, а цените на пазара може да паднат“, твърди Костадинов.