“Отново пенсионерите ще бъдат измамени, защото заявеното увеличение на пенсиите от 21% по начина, по който се предлага, ще доведе или до минимално увеличаване на пенсиите или дори до намаляване на доходите при част от възрастните хора”. Това заяви председателят на гражданската платформа Изправи се.БГ Мая Манолова след среща със земеделски производители в Плевен, съобщиха за Акутално Свищов от пресцентъра на платформата.
Манолова обясни, че това е така, защото в тези 21% се включват 60-те лева антиковид добавка, както и добавката на добавката, която пенсионерите получаваха февруари и март заради по-ниския размер на пенсиите от януари в сравнение с месец декември. Така ще има хора, които ще получат по-малко, отколкото са получавали на 7 декември – последната пенсия от миналата година, тъй като тогава имаше пенсия плюс 120 лв. антиковид надбавка.
По отношение на останалите предложения за мурки в кризата лидерът на гражданската платформа добави: Тези 12.50 лв.месечно, които дават за 50 литра гориво, покриват реално 4 литра. Само за справка в съседна Гърция, където подкрепата е между 45 и 50 евро, с тях могат да си купят между 25 и 30 литра гориво. 4 литра гориво за тези, които ползват автомобили, за тези със скъпите джипове е нещо съвсем пренебрежимо, докато останалите българските граждани, основно пенсионерите просто ще подкрепят хората с джипове.
При срещата си в Плевен със земеделски производители относно проблемите в бранша Мая Манолова коментира:
„Повечето дребни земеделци твърдят, че не могат да оцелеят в условията на криза, че вече фуражът толкова е поскъпнал, че е равен на цената на млякото, а при такова съотношение 1:1 те просто не могат да издържат. Няма подкрепа и предвидимост от действията и на земеделското министерство,и на правителството. Алармират, че ако не бъдат взети мерки за финансова подкрепа, просто няма да оцелеят. Ще разпродават стада и ще приключват бизнеси, които са съществували в продължение на десетилетия. Наистина земеделските производители живеят само на обещания.“
Лидерът на Изправи се.БГ обеща, че до края на седмицата ще внесе в Народното събрание предложенията, които гражданската платформа ще изработи съвместно със земеделските производители.
Относно поскъпването на водата в област Плевен с 35%Манолова каза:
„Става 4 лв. от 2,95 лв., но реално никакви мерки за качеството на водата или за загубите не се приемат. 60% ще са загубите на вода и през 2026 г., когато приключва бизнес планът. В сравнение с 2015 г. има 150% повишаване цената на водата, но загубите остават същите, качеството остава същотои най-вече заетите във ВиК Плевен си остават същите плюс 90 души, ако ги сравняваме с ВиК Велико Търново, които са съпоставими“

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.