„1400 евро е средноевропейският разход за образование на един човек, а в България е само 250 евро. Трябва да инвестираме повече в образование, за да сме верни на дългите просветителски традиции на нашия народ и нашата държава. За да бъдат нашите висши учебни заведения конкурентни не само на европейските, но и на световните.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на откриването на новата академична година в Стопанска академия „Димитър А. Ценов“, предаде репортер на Актуално Свищов.


„Дълбоко в сърцата си пазим и предаваме на поколенията завета на Димитър Ценов“, посочи в приветствието си вицепрезидентът и цитира думите му: Като принасям своята скромна лепта на народния олтар, свършвам с благопожеланието, щото българският народ да върви безспир по пътя на културния напредък към постигането на своя идеал.
„Потенциалът на младите хора в България е изключително голям и трябва като държава и общество да ги поощряваме да го развиват, за да бъдат нашите деца строителите на утрешна България“, изтъкна Илияна Йотова.


На студентите вицепрезидентът пожела да бъдат смели в мечтите си и никога да не се отказват от позициите си. На преподавателите тя благодари за професионализма и всеотдайността, като подчерта, че за 85 години над 150 хиляди експерти, достойни хора са преминали през аудиториите на академията.
Тази година СА „Димитър А. Ценов“ чества своя 85-и юбилей. Ректорът проф. д-р Марияна Божинова удостои вицепрезидента с почетния знак на висшето училище. В тържествената церемония участва и олимпийският шампион по карате Ивет Горанова, която е студент в академията.
Илияна Йотова разгледа богатия архив на висшето училище и поднесе цветя пред паметника на Димитър Апостолов Ценов.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.