Вероятността новите случаи на COVID-19 у нас да достигнат 10 000 на ден не е малка след навлизането на новия по-заразен вариант „Омикрон“. Това обяви математикът проф. Николай Витанов по bTV, пише Дир.бг.
Според него новите рекордни бройки на новозаразени за ден ще бъдат регистрирани към края на януари (рекордът до момента е 6800 случая).
„Моята система за ранно предупреждение засече „Омикрон“ една седмица преди нова година. Към третата седмица на януари той ще е доминантен. Оттам нататък ще сме във властта на „омикрона“. Още утре ще видите на какво е способен този вирус“, каза Витанов.
Нова прогноза на математика ще има една седмица след Ивановден, която ще покаже какъв точно ще е пикът на заразени с коронавирус в резултат на настъплението на Омикрон.
Витанов напомни, че налагането на локдаун е политическо решение.
„Всичко зависи от това какво е състоянието на армията от здравни специалисти. Ако тази армия е в добро състояние, може да се мине и без локдаун. Ако обаче там има проблем. Дори да си от Харвард няма да имаш избор“, коментира математикът.
Проф. Витанов смята, че в края на предстоящата вълна – вероятно през март, ще има 1 милион заразени у нас.
„Нека на Витанов да му е зле. Нека да спазваме мерките, за да не се случи лошата прогноза. Оптимистичният сценарий е броят на заразените да е под един милион през март“, апелира Витанов.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.