Видни възпитаници на Академията, които в момента са на ключови позиции в държавата, са потвърдили своето участие в проявите по повод 85-годишнината на Висшето училище. Това съобщи пред Актуално Свищов проф. д-р Марияна Божинова, ректор на СА „Д. А. Ценов”.
„Трябваше да бъдем отговорни към здравната ситуация на 8 ноември м.г., когато трябваше да честваме 85-годишнината на Академията. Тогава отложихме две от планираните мероприятия след заповед на областния управител, като проведохме само Международната научно-практическа конференция, която бе в онлайн формат”, коментира ректорът.
„Останаха масовите събития – тържественото шествие от Ректората до гроба на Дарителя и тържественото Събрание-концерт в салона на ПБНЧ „Еленка Кирил Д. Аврамови – 1856”. Определихме датата 17 май – между тези светли празници – 11 май и 24 май. Според мен месец май е много подходящ точно за такива събития в образователни и научни институции”, допълни проф. Божинова.
От 11 часа е тържественото шествие от Ректората до гроба на Дарителя. От 14 часа е тържественото събравие-концерт в салона на Читалището. Очакват се гости от държавната власт на Република България, чуждестранни партньори и видни възпитаници на Академията. Сред гостите се очакват депутатите от всички парламентарни сили от Великотърновски иззбирателен район, председатели, заместник-председатели на парламентарни комисии. Събитието е включено в програмата на министър Денков, но следващата седмица със сигурност ще стане ясно дали ще присъства. Същата дата заседава комисията на министрите на образование към Съвета на Европа.
По време на честванията ще бъдат връчени почетни плакети „85 години на Стопанската академия” за гости и спомоществователи на Висшето училище, членове на Настоятелите, които са подпомагали през годините вуза. Краят е предвиден за концерт от изпълнители от Музикалната академия в Пловдив.
Наред с годишнината на Академията ще бъде отбелязана в анонс и друга много важна дата за Висшето училище – годишнината от завещанието на Димитър Апостолов Ценов. На 1 септември се навършват 110 години, съобщи още проф. Божинова.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.