Професионална гимназия “Проф. д-р Асен Златаров” във Видин за първи път е домакин на регионалния кръг на националното състезание “Най-добър млад готвач” и “Най-добър млад сервитьор”, предаде БНР – Видин. Надпреварата беше официално открита вчера, 23 март, в 17:30 часа, в ресторант „Бонония“ и ще продължи и днес. Представители на 27 училища от Северна България ще се включат в състезанието. Участниците са 20 и ще бъдат разделени на два отбора по десет души, каза доц. д-р Кремена Никовска, преподавател в Университета по хранителни технологии в Пловдив, която е и председател на журито.

Готвачите, успоредно със сервитьорите, приготвят ястия по зададен регламент. Ястията, които приготвят готвачите – едно студено предястие и едно основно ястие, трябва след това участниците в конкурса за „Най-добър млад сервитьор“ да сервират по правилния начин пред гости в търговска зала на ресторант. Ние ще оценяваме като жури и сервирането на предястието, съчетаването на предястието с вино подходящо, сервирането на основното ястие, отново съчетаване с най-подходящото вино, според регламента и според участниците. А също така ще има и специална оценка за декантиране на вино, което участниците в състезанието са преценили, че трябва да бъде декантирано.“

Участници в състезанието разказаха с какво ще се представят:

„Аз съм Айсел Нурединова, от Кубрат съм. Ще направя свинско бон филе с канапе от талиатели и като гарнитура – моркови и сладък картоф… Аз съм Виктор Ферхадов от град Кубрат. Дошъл съм като сервитьор тук и като цяло ще декантираме вино. Основната ми цел е това, като сомелиер… Казвам се Шорай Шенодов от град Свищов. Предястието ми е пащърнак с моркови, със запечен слънчоглед и сирене. Основното е свинско бон филе с гарнитура от ориз и сушени манатарки… Казвам се Емилия Христова от град Берковица. Ще се представя с рулца от пащърнак и краве сирене. Научих я от готвач в наше бистро в града, той идва и ме обучаваше.“

Победителите в конкурса ще бъдат обявени на 25 март, събота, вечерта. Участниците в състезанието ще разгледат природните и исторически забележителности на Видинския регион в последния ден от престоя си.

Националният кръг на кулинарното състезание ще се проведе през април в курорта Албена.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.