„Поне от десетина години в България няма партии, има проекти. Партиите имат идеология. Проектите какво имат? Тяхната единствена идеология е властта, печалбата. Поради което много хора с лекота преминават от една „партия“ в друга.“
Това мнение изрази в предаването „Политически НЕкоректно“, с водещ Петър Волгин, журналистката Велислава Дърева. Партиите бяха заменени с проекти, категорична е тя.
Парламентарните партии прилагат системен антиподбор – в парламента се допускат само верни и приближени хора, а знаещите, утвърдени личности в една или друга сфера, хората с позиция, дори неудобна за партиите, са изхвърлени, те не могат да припарят до Народното събрание, защото не се вписват в този системен антиподбор, смята Велислава Дърева.
Относно тридневните усилия на новоизбрания парламент да се конституира, избирайки председател, Дърева посочи:
„Това беше най-дългата сряда в българската история. Сряда, която завърши в петък. Този ден има един всеобщ любимец, всенароден – това е кучето пред парламента. То отиде много рано сутринта, мина по червената пътека, после слезе и застана като гвардеец. Това беше единственото същество, което стоеше на пост пред парламентарната та република.“
„Изведнъж една политическа лидерка взе изключително остър завой и демонстрира съвършено друга политическа позиция“ – каза Дърева за решението на Корнелия Нинова БСП да подкрепи кандидатурата на Вежди Рашидов за председател на парламента, с което на поредното гласуване бе събрано необходимото мнозинство.
„До оня ден знаехме, слушахме как това е битка със статуквото, неуморна борба с модела на ГЕРБ и ДПС. В продължение на 8 месеца Нинова не даваше косъм да падне върху четворното правителство. Тя през цялото време сякаш правеше предизборната кампания на ПП, обаче сега в парламента изведнъж стана нещо съвсем различно. Въпросът е дали това е ситуационно гласуване, или същностна промяна в поведението на БСП. Иначе от страна на самата Нинова рязката промяна – това е завръщане, влизане във властовата игра“, изтъкна Велислава Дърева.
Според Дърева стои въпросът БСП ще стане ли част от евроатлантическо мнозинство.
„Този рязък ход сега, в петък, как ще се отрази оттук нататък? Не може довчерашни партньори да бъдат игнорирани по такъв драстичен начин. Как оттук нататък ти ще искаш доверие от тях? ПП и ДБ сега откриват колко лесно могат да бъдат предадени от този, който до вчера не е давал да падне косъм от главите им. Това не е почтено.“
„Имаме коалиция „хартиена бюлетина“, отбеляза Дърева и допълни, че въпросът е дали тя ще продължи и след това – при съставяне на правителство, или ще остане ситуативна.
„2017 г. БСП имаше над 900 000 гласа, сега има 230 000 – това са 700 000 гласа по-малко и някой трябва да носи сериозна отговорност за това. Съзнателно БСП беше доведена до това състояние“, коментира Велислава Дърева в предаването „Политически НЕкоректно“ и прогнозира още по-лош резултат за левицата на следващия вот. По думите ѝ отговорността е на лидера на партията.
„Ако продължаваме по този начин, БСП ще падне под 4-процентовата бариера. Който и да бъде избран за председател на БСП, той ще се изправи пред руини и това е най-големият грях на Корнелия Нинова.“
В момента в нашия политически живот е пълно с лидерски партии, но лидери няма, категорична е журналистката.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.