В резултат от акциите в над 150 предприятия от частния сектор в страната вече са връчени искания за увеличение на възнагражденията или се водят преговори за това, потвърди той. Димитров е провел срещи с финансовия министър и със служебния премиер Гълъб Донев по повод бюджетното измерение на техните предложения.
Синдикалистите настояват всички доходи от труд до края на годината да бъдат компенсирани с ръста на инфлацията. „Това вече се е случило на места. В цялата индустрия до средата на годината по официални данни ръстът на заплатата е с 282 лв., което е 17% повече спрямо юни 2021 г. През второто полугодие ние смятаме, че може да се стигне до 20 – 25% повишение в индустрията. В услугите картината е по-зле, там увеличението е 14% на полугодието. Затова през тези месеци с нашите протести настояваме поне да бъде догонена инфлацията.
Целта е декемврийската заплата 2022 г. да е с 20% по-висока от тази през същия месец на 2021 г. В момент на политическа криза исканията ни са отправени към тези, които трябва да вземат подобни решения в България – местната власт, собствениците на предприятия, правителство“, заяви Пламен Димитров.
Стана ясно, че през следващата седмица той и колегата му от КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов ще бъдат приети от Президента Румен Радев, защото той е силната фигура в момента, а дали ще има приет държавен бюджет, зависи какво ще поиска от служебното правителство. „За нас правилният вариант е Бюджет 2023 да бъде приет от парламента дори и да няма редовно правителство. В него искаме да бъде заложена минимална заплата от 850 лв. Директивата за минималните заплати в ЕС вече е гласувана окончателно и в нея се казва, че тя в страните членки трябва да е не по-малко от 50% от средната работна заплата. Ние предлагаме усреднената работна заплата за първите 6 месеца на 2022 г., т. е. 1700 лв., да бъде основата, по която ще се определя минималната – т. е. 850 лв., и това да бъде заложено в бюджета. Това изчисление не е измислено, взето е от пазара на труда. Второто ни важно искане е поне 12% увеличение на възнагражденията във всички сектори“, допълни синдикалистът.
Пламен Димитров се срещна преди началото на протеста с кмета на Велико Търново и председател на Националното сдружение на общините Даниел Панов, който го е информирал, че сдружението иска 25% увеличение на всички делегирани дейности и енергийни компенсации. Ключовото предложение на КНСБ е бюджетно финансираните дейности, включително и болниците, да получат енергийна компенсация до нивото на регулирания пазар и ще го защитават заедно с Националното сдружение на общините при приемането на държавния бюджет. Според Пламен Димитров исканията са реалистични и в хазната има достатъчно средства, за да се изпълнят, без това да наруши фискалната стабилност. БВП за миналата година е с 6 млрд. повече, което прави икономическия растеж на България с 50% по-висок.
Ана Райковска,
Вестник „Борба”
Сн. авторката

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.