След десетилетия разруха историческата воденица на Паметниците ще бъде възстановена, научи Актуално Свищов.

Освен това в местността Текир дере се възстановява къщичката на Червената Шапчица и плажната зона…

Всичко това става възможно след като община Свищов получи от държавата собствеността на терена, който е на площ от близо 95 декара. Искането от Общината вече е подготвено и подписано от кмета. На извънредно заседание на местния парламент в ранна доба на 2 май съветниците трябва да го гласуват и то да бъде внесено в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

След четири години битки и настояване сме на път да получим собствеността върху този терен от държавата, коментира пред Актуално Свищов кметът Генчев.

Възстановяването на воденицата, детския кът и всичко друго ще търси финансиране по мярката Културен туризъм по Плана за възстановяване и развитие. Предвижда се цялостно социализиране и експониране на района на Текир дере.

Освен познатата от преди години къщичка на Червената Шапчица се предвижда изграждане на културно-исторически атракцион, който ще показва нагледно преминаването на руските войски от 27 юни 1877 година.

С получаването на собствеността на терена ще можем да мислим и за възстановяване и на плажната ивица, която е функционирала преди доста години, заяви градоначалникът. Всичко това ще превърне местността Паметниците в истински парк и зона за почивка не само на жителите на Свищов, а ще спомогне за привличане и на туристи от страната, допълни кметът Генчев.