Общинският съветник от Възраждане в Свищов Гален Бернардов е изключен от партията. Това обяви днес областният лидер и депутат Ангел Янчев, пише Борба.

“Причина за крайната мярка е поведението му относно намеренията за закриване на ОУ „Христо Ботев“ в с. Ореш. Неотдавна Общинският съвет в Свищов взе решение да закрие училището в селото, което ние защитихме. Възраждане защитава позиции нито едно българско училище да не бъде затваряно. Обнадеждаващо е, че министерството на образованието все още не е утвърдило закриването на учебното заведение”, посочи Янчев.

Той поясни, че от двамата общински съветници на „Възраждане“ в Свищов единият е гласувал против закриването на училището съгласно повелята на формацията, докато изненадващо другият – Гален Бернардов, е подкрепил решението.

„Бернардов вече е изключен от партията и го призоваваме да напусне Общинския съвет и така да освободи място за следващия в листата, тъй като хората, които са го избрали, очакват да спазва политическата програма. Вече е внесено предложение за отмяна на решението на местния парламент в Свищов за закриване на училището в Ореш”, каза Янчев.

Той изтъкна, че „ъзраждане е първа политическа сила в Ореш. Партията е втора политическа сила във Великотърновска област, като се нареди на втора позиция в най-големите общини като Велико Търново, Горна Оряховица, Свищов, Лясковец и Елена.

Гален Бернардов, който е и заместник-председател на ОбС-Свищов заяви пред Актуално Свищов, че не е уведомен за изключването му и научава за това решение от нас. Той бе категоричен, че няма намерение да напуска градския парламент.

Актуално Свищов припомня, че на Местни избори 2023 година Бернардов пренареди подредбата на листата на Възраждане. С лични преференции от 15-ти стана втори и стана съветник в настоящия мандат на Общински съвет – Свищов. С изключването на съветника групите в местния парламент край Дунав намаляват с една – по правилник такава може да образуват минимум двама членове на ОбС.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.