Свищов получи от държавата правото да ползва минералния извор, който се намира в непосредствена близост до „Дунавски индустриален технологичен парк – Свищов“, научи Актуално Свищов.
Заповедта е подписана от Борислав Сандов, министър на околната среда и водите и вицепремиер по климатичните политики. Министърът е подписал заповеди, с които държавата предоставя за ползване минерални води в Свищов, Мадам и Рудозем, от собстени находища на общините.
Преди дни пред Актуално Свищов кметът Генчев, заяви: „Прави се всичко това за да може функционално да се използва всяка една точка и земя. Много важно, което искам да подчертая – минералният извор, който се намира в непосредствена близост, няма и 100 метра от индустриалната зона. Предвижда се той да бъде ползван за нуждите на индустриалния парк – дали ще се ползва за СПА, дали за отопление или за производството на електроенергия – минералният извор ще добави добавена стойност към индустриалната зона. Не случайно ние инвестирахме много да открием извора, за да бъде един плюс, за който избере Индустриална зона – Свищов“.
Преди ден пък в Русе Даниел Лорер, министър на иновациите и растежа, заяви на форум, посветен на индустриалните зони в страната, че ще бат подкрепени индустриални зони с действителни вложители.
Министър Лорер уточни, че по Плана за възобновяване и резистентност са заложени средства за създаване на нови зони, както и за уголемение на съществуващи. „По програмата за обществена поддръжка за развиване на индустриални зони, която се оперира от Министерството на нововъведенията и растежа, има средства, посредством които и общини, и вложители могат да кандидатстват за довеждаща, зелена, профилирана и обществена инфраструктура“, посочи министърът.
Лорер акцентира, че е основно операторите на зоните да се приготвят бързо да кандидатстват с качествени планове. „Един от критериите за утвърждението на планове е към този момент изразен инвеститорски интерес, както и да има механизъм за привличане на индустриални вложения с висока добавена стойност “, добави той.