Четири станаха селата в община Свищов, за които е обявено безсрочно бедствено положение заради проблеми с водоснабдяването. Засегнати са около три хиляди души в Овча могила, Червена, Горна Студена и Александрово, предаде Здравка Маслянкова, кореспондент на БНР за региона.

Положението с водоснабдяването в част от община Свищов вече е кризисно. Заради безводието затвори държавната болница за рехабилитация в Овча могила, спрян е приемът в двата социални центъра за болни с деменция. Кметовете осигуряват водоноски за битови нужди на населението и трябва да намерят водоизточник, с който да обезпечат вода за противопожарната служба.

В Овча могила са засегнати над 1200 жители. Днес започна раздаването на 20 хиляди литра бутилирана питейна вода за населението, осигурена от Държавния резерв.

„Наливаме вода, мъкнем, положението е такова. В крайните къщи няма вода. Всеки ден спира водата. Много е трудно, имаме малки деца, няма как да се оправяме“.

В Овча могила е въведен и драстичен режим на водоподаването. Селото е разделено на две зони, като вода за всяка от тях има през ден само от 8:00 до 17:00 часа.

Заради задълбочилия се проблем с водоснабдяването на селата Червена, Горна Студена и Александрово от днес и те са в безсрочно бедствено положение. Засегнати са към 2000 жители. Проблемите са с водопроводите. Има направени проекти, които са предадени за финансиране, но втора година няма решение по тях, коментира за БНР кметът на община Свищов Генчо Генчев:

„Три проекта на селата Червена, Горна Студена и Александрово също са входирани към Министерството на регионалното развитие, сектор „Води“, но и там стоят „на трупчета“ и чакат одобрението на някой. Необходими са близо три милиона лева за население от около три хиляди души и за около хиляда и петстотин животни“.

Предстои от Държавния резерв да се иска още бутилирана питейна вода и за новите три бедстващи села в Свищовско, а кметът Генчев да проведе срещи по проблемите с безводието в ресорните министерства.