Жителите на островното тихоокеанско кралство Тонга се втурнаха да се ваксинират срещу ковид-19, след като страната регистрира вчера първия случай на заразен с коронавирус, предаде Би Би Си, пише местник „Сега“. Инфекцията бе открита у напълно ваксиниран, пристигнал с полет за репатрирани от Нова Зеландия.
Министър-председателят на Тонга Похива Ту’и’онетоа предупреди жителите на главния остров Тонгатапу, обитаван от 69% от населението на страната, че идната седмица може да въведе локдаун.
Тонга е една от последните държави в света, където коронавирусът не бе достигал. Въпреки това една трета от населението й вече е ваксинирано. Националният координатор по имунизациите Афу Теи каза, че хиляди хора са се устремили към ваксинационните центрове да получат първа доза.
Заразенията пътник пристигнал с още 214 души от Крайстчърч, Нова Зеландия. В групата бил и 6-членният олимпийският състав на Тонга, заседнал в Нова Зеландия след игрите в Токио, защото родното им летище спряло да приема полети, за да не допусне внос на коронавируса. Новозеландското министерство на здравеопазването съобщи, че заразеният пътник е имал отрицателен тест преди качването на самолета. Но властите в Тонга му направили тест на пристигане в четвъртък и той се оказал положителен.
Инфектираният тонгоанец получил втора доза ваксина в средата на октомври и затова здравните власти смятат, че няма да се разболее сериозно. Премиерът решил да изчака три дни и да види дали има други заразени, преди да нареди локдаун.
От началото на пандемията в света са се заразили 246 милиона души, от които 5 млн. са починали, съобщи днес университетът „Джонс Хопкинс“. Две държави – Северна Корея и Туркменистан – досега не са съобщили за нито един заразен. Но според експерти вирусът е проникнал и у тях, макар че не дават такава информация.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.