За летния амфитеатър в свищовския парк „Калето“ вече се знае, че е единственият в България, построен в наши дни. Но не е много популярен фактът, че в средата на сцената му е вграден слънчев часовник. Той е от типа на т.нар. „полярно измерване на времето“, което го прави забележителен, защото не е известно у нас да има друг такъв слънчев часовник.
От дълбока древност хората са използвали Слънцето за измерване на времето. По света има много слънчеви часовници, но у нас системата за определяне на часа с помощта на сянката не е толкова разпространена.
Идеята за слънчевия часовник в Свищов се родила по време на една от сесиите на Кварталния форум на ШАРС, изпълняван в Свищов през 2005 година. В рамките на форума участниците трябва да вземат решение за реализиране на проект с общоградско значение. Одобрение получава предложението на община Свищов за построяване на открита амфитеатрална сцена в парк „Калето.
Оказва се, че слънчевите часовници с полярно измерване на времето са много популярни по света. Някъде те служат като оформление на паркови и площадни пространства и представляват истинско художествено произведение. Другаде са направени от деца в училищни дворове, вероятно в часовете по астрономия, и освен естетическа, имат и познавателна цел.
За изграждането на слънчевия часовник на сцената на амфитеатъра в свищовския парк „Калето“ голяма техническа помощ е оказал Цветан Йонов – дългогодишен учител по физика. Изпълнението е дело на свищовската фирма „Бойко Лазаров и Син“ ООД. Спазвайки указанията и насоките на учителя – физик, строителите от фирмата са направили слънчев часовник, който абсолютно точно показва часа.
Погледнат от високо, часовникът има формата на слънце, а мозайката около него е подредена така, че наподобява лъчи. На въпрос какъв е диаметърът на часовника: „На него се побира цял симфоничен оркестър.“ В това вече са се убедили стотиците зрители на Балканския хоров фестивал „Янко Мустаков – Микис Теодоракис“ от 2006 година. На неговото официално откриване, състояло се през юни 2006 г. на сцената на амфитеатъра, върху слънчевия часовник е разположен симфоничният оркестър на Държавна филхармония – Враца, състоящ се от 50 души.
Свищов няма претенции за уникалност на слънчевия часовник, но не е известно някъде в България да има друг от този тип.