В Средно училище „Димитър Благоев“ в Свищов направиха информационните технологии забавни и практически ориентирани към учениците от 12-и клас, разказва в обширен материал Здравка Маслянкова, кореспондент на БНР за региона. 15 средношколци участват в клуба „Софтвидео трейд“, създаден от учителката по информатика и информационни технологии Мариета Николова по проекта „Образование за утрешния ден“.

Средното училище „Димитър Благоев“ е най-голямото в община Свищов и професионалното развитие на учениците, както и интересите им в разнородни области се насърчават, включително и по проекта „Образование за утрешния ден“, разказа за „Закуска на тревата“ директорката на училището Цветанка Кирова:

„Защо ги насърчаваме – това е бъдещето, децата това ги интересува, това ги влече, интересно им е и ние се опитваме да им създадем условия и да предизвикаме техния интерес и желание да учат. Така че всичко, свързано с дигиталните науки, ние го предоставяме като услуга за децата, за да могат да са на „ти“ с днешните условия и изисквания. Не изключвам книжното тяло – учебника, но нагледно да видят всичко е много по-лесно усвоимо за тях и много по-добре, за да се научи материала, който им се предлага“.

Старши учителят по информатика и информационни технологии в училището Мариета Николова създаде клуба „Софтвидео трейд“, за да надгради знанията и уменията на учениците от 12 клас да използват дигиталните технологии и устройства, за да могат сами да намират, организират, обработват, оценяват и споделят информация по подходящ и смислен начин:

„Изработваме видеоклипчета на различни тематики по желание на самите учащи. Те са с профил „Компютърна графика“ и излизат със специалност „Компютърен график“ и в учебния план няма предмет, който да залага развитие на такива умения, затова се насочих към такъв вид извънкласна дейност. Виждам, че децата имат желание за доразвиване и се стремя да търся нови начини, с които да им привлека вниманието. Виждам тяхното удовлетворение, когато си завършат проектите и колко са доволни от крайния си резултат, как продължават сами да разучават нови платформи и начини за работа и сами достигат и до нови методи и техники за работа в тези платформи“.

Работата по проекта допринася за надграждане на знанията и добиване на умения и компетентности, с цел по-добра организация в бъдеще. Дванадесетокласничките от Средното чилище „Димитър Благев“ Сандра Кръстева и Дарина Тимотеева са удовлетворени от участието си в клуб „Софтвидео трейд“:

„Госпожата ни показва нови неща, учи ни на нови неща, създаваме нови неща, което е интересно. Аз създадох „Топ 10 филми по действителен случай“. Беше ми интересно да направя такъв клип, за да видя какво създават. Това са допълнително знания, които никога не са в излишък“, казва Сандра.

„Включих се главно, защото в програмата ни не е заложено да учим видеообработка, но ми е интересно като предмет. Би ми помогнало за бъдеще да се занимавам с това. Ако решим да се занимаваме с нещо друго, би ни дошло добре. Избрах си темата „Топ 10 места, които искам да посетя“, защото много обичам да пътувам“, допълва Дарина.

Компютърните игри са страст на 18-годишните, но и тема за проект, споделиха Магдалена Симеонова и Георги Костяков:

„Моят проект е свързан с видеоигрите и по-точно с най-популярните видеоигри. Видеоигрите са част от моето хоби и ми беше изключително интересно да правя клип, свързан с тази тема“, каза Магдалена.

„Видеоигрите могат да ни научат на много различни неща и това е доста актуална тема. Този проект ни предоставя точно това – работа с най-различни материали. След това може да използваме тези знания за реализация в друга сфера като видеообработка, работа като графичен дизайнер“, разказа Георги.

„Смятам, че ще ми е полезно, защото в бъдеще ще мога да се реализирам например в IT сферата“, допълни Магдалена.

В клуба са включени и ученици от профил „Предприемачество“, които също надграждат своите знания.