Жителите на Шанхай влязоха в сблъсък с полицейски служители, които са изискали от тях да предоставят апартаментите си, за да бъдат изолирани в тях хора, заразени с Covid-19, предаде Франс прес, пише Дир.бг.
Икономическата столица на Китай преживява най-голямата вълна на заразата от началото на пандемията. Почти всички 25 милиона жители на града са в локдаун от началото на април, при което им е трудно да си набавят храна. Властите изолират всички с положителен резултат на теста за коронавируса, включително и тези без симптоми, в центрове за карантиниране. Но в последните дни броят на новите случай на зараза всеки ден възлиза на над 20 000 души и властите не успяват да се справят с темпото на разпространение на заразата.
Видеоклипове, споделени вчера вечерта в китайската социална мрежа „УиЧат“ показват обитатели на жилищен комплекс, които викат срещу полицаи, носещи щитове и предпазна екипировка и опитващи се да си пробият път през тълпата. На кадрите полицаи като че ли арестуват няколко протестиращи, докато жителите обвиняват силите на реда, че удрят хората.
Тези кадри предизвикаха такова възмущение, че компанията за недвижими имоти Чжанцзян, чиято собственост е жилищният комплекс, публикува изявление. Тя твърди, че „ситуацията вече е спокойна“, след като преди това някои наематели са възпрепятствали изграждането на заграждение за карантиниране. В едно от видеата, появили се в социалната мрежа, жителка през сълзи, твърди, че компанията Чжанцзян иска да превърне целия комплекс в място за карантиниране на заразени с коронавируса. Компанията твърди, че е предложила компенсации на обитателите и ги е настанила в друго крило на същия комплекс .
Както се очакваше, китайската цензура премахна голяма част от видеата, посветени на инцидента.
Франс прес пояснява, че властите са разпоредили на 39 домакинства да напуснат апартаментите си в комплекса, за да може да се реагира на нуждите с цел превенция на разпространението на заразата.
Жителите на Шанхай са все по-отчаяни и недоволни от трудностите, които те изпитват за достъп до хранителни продукти и от принудителното изолиране на заразените в центрове за карантиниране със съмнителна хигиена.
Демонстрациите в Китай са доста по-редки отколкото на Запад, макар и да се случват редовно. По-малко медиатизирани те намират отзвук в интернет, където скоростта на разпространение на информацията често пъти хваща неподготвена цензурата, отбелязва Франс прес.
Министерството на здравеопазването на Китай съобщи днес за над 24 000 нови случая на зараза, от които над 23 000 са в Шанхай. Това са доста високи цифри за азиатската страна, която прилага стратегия за „нулев Ковид“.
Тази стратегия се състои от карантиниране още при появата на няколко позитивни случаи, разделяне на хората с положителна проба от останалите, оскъдно издаване на входни визи, карантина при пристигане на китайска територия, а също и проследяване на придвижванията на територията на страната.
От своя страна президентът Си Цзинпин предупреди в сряда, че здравните мерки нe мога да бъдат смекчени. Според него защитата на гражданите от коронавирус е първи приоритет, предаде Синхуа, цитирана от Франс прес.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.