Горна Оряховица ще е един от шестте центъра, в които ще бъде базиран хеликоптер за спасителни операции. Първата въздушна линейка ще бъде доставена до края на тази година, а другите пет за страната ще дойдат до 2026 г. Това съобщи народният представител от „Продължаваме промяната“ от Великотърновска област арх. Йордан Терзийски. Той поясни, че България е разделена на шест центъра, като идеята е до всяка точка на страната да се стига за 15-20 минути и да се оказва спешна медицинска помощ на пострадали при катастрофи, бедствия, аварии.
„Така страната трябва да разполага с функционираща система за спешна помощ чрез въздушни линейки“, обясни арх. Терзийски.
Планирано е да се закупят общо 6 хеликоптера и да се изградят площадки в 15-20 лечебни заведения в страната. Предвижда се инвестицията да е за около 50-60 милиона лева.
„Процедурата е задвижена, а финансирането е осигурено. Проблемът с въздушните линейки е налице от години, но вече ще бъде решен“, категоричен е арх. Йордан Терзийски.
Той обяви, че са осигурени общо 426 млн. лева за общините.
„Разгледани са представените от общинските ръководства проекти за ВиК и улична инфраструктура. Заделеният финансов ресурс за Великотърновска област е сериозен. Проектите са селектирани. Предстои одобряване на заложеното финансиране“, посочва арх. Терзийски.
Предвидено е общините от региона да получат общо над 20 млн. лева. За реконструкция на път на територията на община Свищов са заложени 6 млн. лева, а за ремонт на напорен и хранителен водопровод на свищовските села Драгомирово, Козловец, Хаджидимитрово и Морава се отпускат 193,700 лева. За строителство и реконструкция на водопроводни и канализационни колектори по улици във Велико Търново се предоставят 6,1 млн.лева. За ремонт на улици в Горна Оряховица се дават 3,5 млн. лева, а 4,3 млн. лева за Лясковец. Полски Тръмбеш получава 2 млн. лева за улична инфраструктура, за Елена са предвидени близо 1 млн. лева, а за язовир „Казъл дере“ и улици в Стражица – малко над 3,5 милиона. 1,9 млн. лева се отпускат на община Павликени за допълнително водоснабдяване на село Върбовка.
„Важно е да се отбележи, че възникват затруднения, защото общините нямат проектна готовност. Обществени проблеми, които тормозят гражданите, като например липсата на вода в горонооряховското село Драганово, не могат да бъдат решени, докато не се изготвят проекти. Проблемът е не в липсата на пари, а в липсата на проекти“, коментира народният избраник.
Той припомни, че през изминалите месеци на управление на коалиционното правителство са предприети национални мерки, които са оказали благоприятен ефект върху живота на всички българи.
„Те включват задържането цената на тока за бита, а за бизнеса бяха осигурени компенсации. От 1 юли до края на тази година всички фирми, общински предприятия, училища, болници, храмове и т. н. ще плащат максимум 250 лв./мВтч за ток.
Новият модел влезе в сила през актуализацията на бюджета и до голяма степен цели да потисне инфлацията в следващите месеци, тъй като независимо от пазарните движения разходите за ток ще останат непроменени. Одобреният механизъм ще действа автоматично, независимо дали има или не редовно правителство и парламент.
Увеличихме пенсиите, като скокът само за една година е повече в сравнение с последните 10 години. Гласувахме с актуализацията на бюджета антикризисни мерки, като сред тях са отстъпка от 25 стотинки за литър гориво, въведохме данъчни облекчения за работещи родители. Сред сериозните постижения бе прекратяването на договора с частна фирма, която е оперирала на ГКПП Капитан Андреево и е прибирала таксите за контрол на храни и сега се връщат тонове храни с пестициди, които години наред са стигали до вътрешния пазар“, подчерта арх. Йордан Терзийски.
Депутатът изтъкна, че във Велико Търново е открит офис на „Продължаваме промяната“, където редовно се провеждат приемни с граждани.
„За решаване на регионални проблеми канихме премиера Кирил Петков, министър Даниел Лорер, зам.-министъра на земеделието Иван Христанов, зам.-председателя на Народното събрание Мирослав Иванов“, изброи арх. Тезийски.
Той допълни, че от „Продължаваме промяната“ полагат усилия, за да бъде сформиран кабинет в този мандат.
„Най-доброто решение към момента за България е да има кабинет и да не се стига до предсрочни парламентарни избори. Ключово за участието на „Продължаваме промяната“ в правителство с мандата на БСП е приемането на проекта за антикорупционен закон и изборът за председател на КПКОНПИ“.
Веселина АНГЕЛОВА.
Вестник „Борба”
снимка-личен архив

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.