В свищовското село Овча могила с участието на военнослужещи от 55-ти Инженерен полк – Белене, бе открит паметник на 24 опълченци, загинали в Руско-турската война през 1877-1878 г., видя Актуално Свищов.
Освещаването извърши Великотърновския митрополит Григорий. Монументът бе открит от кмета Генчо Генчев и Владко Владов, началник на политическия кабинет на министъра на отбраната. Автор на монумента е скулпторът Атанас Миндов от Овча могила. Инициативният комитет за изграждането е с председател Димитър Събков. Построяването е в резултат на съвместните действия на Общински съвет – Свищов, Областния управител на област Велико Търново, Областната комисия „Военни паметници“ и Министерство на отбраната.
В откриването участваха началникът на политическия кабинет на министър ана отбраната Владко Владов, началникът на НВУ „Васил Левски“ бригаден генерал Иван Маламов, директорът на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ в МО Диян Валянов, представители на местната власт и на военно-патриотични организации.
Паметникът представлява композиция от три тела – едно централно с височина 4 м. и две странични с височина 2,7 м. Пилоните са изградени от стоманобетон, а върху тях ще се монтират пана на военна тематика. В шестоъгълния обем на тялото е предвидена плоча с надпис „Вечна памет!“. Селото се нарежда на второ място по брой на опълченците в Свищовско и на пето в България. Опълченците от седма до дванадесета дружина са изпълнявали преди всичко интендантски и караулни задължения. Тяхната роля във военните действия се доказва и от факта, че в съседното село Горна Студена се намира Главната квартира на руското командване, поради което околните села представляват временни стоянки на придвижващите се руски войски.