Фолклорни традиции и обичаи ще оживеят в Новград на 24 юни, когато ще се проведе съборът „Обичаите по нашенски – среща с миналото на Придунавския регион“. Тона съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на община Ценово. Подготовката за шестото издание на проявата, която е включена в календара на Министерството на културата, тече на пълни обороти. Организаторите вече са получили заявки за участие от различни населени места в Северна България. Въпреки че все още остават няколко дни да крайния срок своето участие са потвърдили 35 групи с повече от 400 участници. Групите ще пресъздават народни обичаи, ще пеят и играят танци, характерни за района. Фолклорният фестивал ще бъде открит с концерт на състава „Дунавски гайди“. Основна тема на тазгодишното издание на фестивала е „Сватбената традиция в миналото“. Това е един от поводите самодейците от читалището в Новград да представят обичая „Сватба“.
В рамките на фолклорния фестивал ще бъдат пресъздадени още пет обичая, характерни за района от пролетно-летния обреден цикъл. Жителите и гостите на Новград ще видят и две възстановки, които ще се представят за първи път. Обичаят „Поврътки“ е пресъздаден от Клуба за народни обреди, обичаи и битова култура в Ценово. Самодейците от Белцов ще представят „Надпяване на пръстен“. Гостите на фестивала ще имат възможност да наблюдават и обичай на мюсюлманския етнос – „Къна Геджеси“. Присъстващите ще могат да се докоснат и до кулинарни специалитети от района. Всеки ще може да опита от традиционната бобена чорба както и да дегустира експонатите от кулинарната изложба.
Организаторите от НЧ „Христо Ботев“ и кметство Новград се надяват фестивалът да привлече много почитатели на народните традиции и да се превърне в празник.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.