Повече от 120 творби бяха получени за участие в конкурса „Будителите в нас“, организиран от Народно читалище „Христо Ботев“ в Новград, съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на община Ценово. Въведените противоепидемични мерки сякаш стимулираха допълнително участницитe да се включат в надпреварата. Рекорден е броят на творците – 97 души от 43 населени места в цялата страна. Някои от тях участваха с повече от една творба. Завидна е активността на литературните клубове от Карнобат, Сандански и София. „Целта на инициативата ни беше да се стимулират хора от различни възрасти, които да разкрият пламъчето на духовността и будителството в нашето съвремие. Участниците в конкурса са не само деца и ученици, но и хора в зряла възраст. Най-възрастният творец е жена на 68 години от Плевен“, сподели читалищният секретар Десислава Симеонова. Надпреварата се проведе в четири раздела – за изразително рецитиране, рисунка, мултимедийна презентация и есе или стихотворение. С рисунките от конкурса във фоайето на читалището беше открита изложба в Деня на народните будители. Журито изключително трудно успя да определи призовите места в отделните категории. Калоян Куледжиев от Пловдив и Владимир Йочколовски от Рупци бяха определени като най-добрите рецитатори. Близначките Ивон и Сиана Павлови от Плевен, Димитър Тодоров от Средище и Кръстин Стоянов от Нова Загора получиха най-много номинации за рисунките си. Журито присъди и специална награда за творбата на Ивайла Минчева от Свищов. В надпреварата за мултимедийна презентация призът беше присъден на Онур Шеит от Разград, а специалната награда отиде при Веселина Башова от Сандански. Стихотворенията на Кристина Велчева от Карнобат и Светлин Красимиров от Каварна силно развълнуваха участниците в журито. Василена Хърсева от Карнобат, Панка Йорданова от Варна и Симона Иванова от Карнобат бяха определени като най-добрите автори на есета. Организаторите на конкурса ще подготвят и изпратят общо 39 награди на авторите на отличените творби.
По инициатива на НЧ „Пробуда“ в Долна Студена ученици сътвориха книги за будителите. В тях са събрани снимки, биографии и мисли на хората, поставили народ и родина над всичко. Участниците четоха стихотворения за книжовниците. Святото дело на будителите беше почетено и с много незабравими песни, вдъхновявали поколения българи през годините.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.