В момента е най-подходящото време за поставяне на антигрипна ваксина. До три седмици е необходимото време за изграждане на имунитет срещу сезонния грип. Това коментира пред Актуално Свищов потърси д-р Христо Попов, личен лекар на над 2000 свищовлии.
„Мнението ми е положително – всички, които имат възможност да си поставят противогрипна ваксина нека го направят. Това важи особено за хората над 65 години и хората с хронични заболявания”, коментира д-р Христо Попов. Препоръката му е особено за хора със захарен диабет, хронично обструктивна белодробна болест, хипертония със сърдечна недостатъчност. Също така за хора, които имат някакво компрометиране на имунитет поради предишни тежки боледувания или са били на по-специални терапии, потискащи имунитета.
Държавата е осигурила значително количество, няколко стотин хиляди ваксини, за пациенти над 65 години. За тези хора те са безплатни и ще се поставят от общопрактикуващите лекари. Два производителя предлагат ваксини на българския пазар – Инфлувак и Ваксигрип. Цената е в интервал 21- 26 лева за хората, които са под 65-годишна възраст. В момента ваксините все още могат да се намерят в аптеките в града.
Безплатните доставки при семейните лекари се очакват през октомври.
За да се изработи след ваксинален имунитет периодът е минимум три седмици.