Настоятелството на Народно читалище „Светлина“ в Караманово спази традицията и в началото на януари определи поредния „читател на годината“. Това съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на община Ценово. За втори път класацията за най-много прочетени книги беше оглавена от Цветанка Анчева. През миналата година в библиотечния картон на жената са записани заглавията на 78 книги. „За мене няма лоша книга. Нямам предпочитание към определен жанр, но се интересувам от най-новите бестселъри на световната и българската литература. Човек винаги може да намери по няколко минути на ден и да ги посвети на четене на книги“, сподели Цветанка Анчева. Тя е на средна възраст, успешно ръководи семейния бизнес, има немалко семейни ангажименти, но задължително всеки ден по време на почивка и отдих се вглъбява в предпочитаната книга.

Отличието беше връчено от секретаря на читалищното настоятелство Петя Герасимова. Призьорката получи грамота и книгата „Неотразимите Грейвс“, с която да започне поредния маратон на четенето. Най-активната читателка в Караманово зае и още осем книги, които да прочете до края на януари.

„Читалищната библиотека разполага с повече от 4800 заглавия на различни автори, които са на разположение на читателите. Книжният фонд се обновява постоянно. Новите попълнения се закупуват не само със собствени средства и дарения. Читалището редовно печели проекти по програма „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност“ на Министерството на културата“, сподели Петя Герасимова. По лавиците на библиотеката в Караманово е подредена пълна колекция от книги на съвременни световни и български автори.