С традиционен курбан за здраве на Спасовден жителите на Караманово отбелязаха храмовия празник. Това съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на община Ценово. Местната църква носи името „Свето Възнесение Господне“. Отец Михаил отслужи тържествена света литургия и благослови приготвените ястие. Събралите се жители на населеното място запалиха по свещичка за здраве, а след края на службата си взеха по шишенце светена вода. За да почетат празника Свето Възнесение Господне се събраха немалко жители и гости на Караманово, сред които бяха кметът на селото Бисер Блажев и общински съветници. И тази година жертвеното животно бе осигурено от дарители – Димитър Анчев, Пламен Пантелеев, Иван Блажев и Бисер Блажев.

„Свето Възнесение Господне се отбелязва винаги в четвъртък, четиридесет дни след Великден. В народния календар седемте четвъртъка след Великден се почитат срещу градушка, а последният – Спасовден, е свързан с култа към мъртвите. Според народните вярвания на Спасовден идват самодивите, а само в нощта срещу празника може да се излекува безплодие“, сподели отец Михаил. Свещеникът поръси със светена вода миряните като им пожела здраве и благополучие.

Със своята архитектура църквата в Караманово е уникална. Тя е построена преди 158 години. В градежа на храма освен местното население се включват и майстори-каменоделци, ученици на Колю Фичето. Те дошли в Караманово след като приключили строежа на моста над река Янтра край Бяла. Повечето от мъжете се задомили в селото и останали да живеят тук. Църквата има уникална форма. Погледната отвисоко тя представлява формата на кръст.

В Пиперково за поредна година спазиха стародавната традиция. Поверието гласи, че от жертвеното животно задължително трябва да се приготви курбан чорба, която да се сготви в двора на църквата. Още от ранни зори жени започнаха да приготвят казаните с агнешка чорба, която след като се освети се раздава на миряните.