И тази година в Караманово ритуалите, свързани с Бабинден, ще бъдат спазени. На празника кметът на селото Бисер Блажев и читалищният секретар Петя Герасимова ще връчат подаръци и поздравителни адреси на медицинските специалисти, съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на община Ценово. В населеното място работят един лекар и две медицински сестри. В деня на родилната помощ майките и децата, родени през миналата година ще бъдат поздравени. През 2021 г. на бял свят в селото са се появили само три бебета – две момичета и едно момче.
Своеобразен старт на празничното настроение за Бабинден даде конкурсът за ръчно изработени бебешки и детски плетива. Проявата, организирана от Народно читалище „Светлина“, премина под мотото „Изплети ми топлина, дари ме с благослов“. Колкото и невероятно да звучи и в днешния забързан делник, все още има жени, които отделят време и внимание на плетенето. Десетте участника в конкурса изпратиха снимки на ръчно изработени терлички, клинчета, елечета, блузки, шапки и дрешки. Във всяко едно от плетивата преобладаваше много творчество и любов. В надпреварата се включиха не само участници от населените места в община Ценово, но и от Бяла и село Върбица, община Горна Оряховица. Желаещите да представят своето майсторство на една или две куки, изпратиха снимки на повече от 60 плетива. Конкурсът опроверга максимата, че с плетене се занимават предимно възрастни хора. На първо място бяха класирани изделията, изработени от Боряна Цветкова. Жената е само на 45 години и е „най-младата баба“, участвала в надпреварата. Тя е изпратила снимки на 18 плетива, изработени за внучката й Ваяна, която е на 1,6 година. „Всички снимки ще бъдат подредени в изложба, а посетителите на читалището ще могат да се насладят на феерия от красота. Традициите от празнично-обредната система в района не само трябва да се спазват, но и да се обогатяват“, сподели секретарят на читалищното настоятелство Петя Герасимова. Всички участници в конкурса ще получат грамоти и сувенирни подаръци.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.