В Караманово и останалите населени места на община Ценово бяха почетени ритуалите с отбелязването на Трифон Зарезан, съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на Общината. Празникът на лозарите и виното от древни времена се свързва с първата резитба на лозовите масиви. В общинския център празникът продължи няколко часа на централния площад. Предвождани от група музиканти, старият и новият цар на лозята заедно със земеделски стопани посетиха кабинета на кмета на общината д-р Петър Петров. Тук беше и председателят на Общинския съвет Георги Георгиев. Гостите изпълниха земеделски марш, посветен на лозята. Общинският кмет благодари за уважението и спазената традиция като пожела на стопаните спорна и благодатна година.
Досегашният цар Ивайло Димитров отряза лозова пръчка от асмата, под която има пейка за почивка в центъра на Ценово. Лозата е посадена преди години от Георги Бонев, един от радетелите за развитие на лозарството в региона. Ритуално зарязване извърши и новият цар инж. Цветелин Валентинов, който официално получи атрибутите на властта – корона и наметало. Двамата поляха корените на лозата в червено вино, с наричания да се налеят едри и тежки гроздове. Свои творби, посветени на празника на гроздовия еликсир, рецитираха местни творци. На площада се изви кръшно българско хоро, а местното читалище бе осигурило за присъстващите почерпка – по чаша пенливо червено вино и мезе.
В Джулюница пресъздадоха обичаите, свързани с празника на лозарите. В центъра на селото беше монтирана лоза с гроздове. Жени в народни носии съпроводиха царя до насаждението, за да се извърши ритуалното зарязване. С бъклица вино бяха полети корените за щедра родитба. На кръшното българско хоро се хванаха и чужденци от Нидерландия и Великобритания, които живеят от години в Джулюница. Празникът продължи с много веселие и танци.
И в Караманово спазиха стародавните традиции по зарязване на лозята. Кметът на селото Бисер Блажев, облечен в народна носия, първи отряза лозовата пръчка с наричания за берекет. 30 участници представиха проби в конкурса за най-добро домашно вино. Единствената жена – Катя Димитрова спечели надпревара в категорията за червено вино. Ангел Ангелов се окичи с наградата за бяло вино, а най-добрият производител на розе се оказа Любомир Любенов. За цар на лозята бе избран Борислав Билчев.
И в Кривина – едно от най-малките села в общината, ритуалът по зарязване на лозята беше възстановен. В центъра на населеното място избраха цар и се проведе конкурс за най-добро домашно вино. Празникът продължи с много веселие и народни танци.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.