Денят на родилната помощ, популярен като Бабинден, бе отбелязан във всички населени места на община Ценово, съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на Общината. Навсякъде с пълна сила властваше женското царство на обичта, добротата, веселото настроение и щедрите усмивки.
Майки, родили своите рожби през изминалата година, се събраха пред Народно читалище „Христо Ботев“ в Ценово. Облечени в народни носии, жените се отправиха към здравната служба. Предвождани от „майка с детска количка“, всички се хванаха на хорото. Шествието премина през центъра на Ценово под съпровод на аплодисменти на преминаващи граждани. В здравната служба младите майки бяха посрещнати от медицинските специалисти. Освен пожелания за здраве и благополучие, по традиция те получиха и питка. В лекарския кабинет бе разиграна сценка за преглед на бебето и майката.
Празненството продължи с ритуала „измиване на ръце“. Три от майките поляха на акушерката като я дариха с кърпа и пита. Медицинската сестра отправи благослов „колкото капки вода има в менчето, толкова деца да се родят в общината“. Тя ги закичи със здравец и им върза червен конец против уроки и зли помисли. Общинският съветник Цветан Георгиев отправи поздрав и подари парична сума от 200 лева с пожеланието младите майки да направят своя организация, която да се разраства бързо с нови членове. От името на Община Ценово и местното читалище младите майки получиха грамота и букет с цветя. „Народният празник Бабинден е прекрасна и дълголетна традиция, с която се прекланяме пред хората, помогнали за появата на нов живот. Той е и един от символите на българския дух. В Деня на родилната помощ с уважение се обръщаме и към тези, които отдават безброй грижи и не спестяват тревогите си за отглеждането на децата, които са бъдещето на България“, се казва в поздравителния адрес на кмета на община Ценово д-р Петър Петров. По данни на ГРАО през изминалата година в Ценово са се родили десет деца, а новородените в общината са 26. Празненството премина с много веселие, танци и забавни игри. Младите майки се опитваха да повиваш бебета с пелени, а бабите да слагат памперси.
И в Джулюница бе спазена традицията, свързана с ритуалите на Бабинден. На празненството присъстваха кметът на община Ценово д-р Петър Петров и председателят на Общинския съвет Георги Георгиев.
Само едно новородено дете е проплакало през изминалата година в Караманово. В селото спазиха традициите, свързани с Бабинден. Кметът на селото Бисер Блажев и читалищният секретар Петя Герасимова връчиха подаръци и поздравителни адреси на лекаря и медицинските сестри. Деца от местното училище бяха подготвили специална програма за празника, който премина на висок емоционален градус.
Местните читалища активно се включиха в инициативите за възстановяване на традициите, свързани с най-големия женски празник през зимата, в Долна Студена и Новград.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.