На Ивановден в павликенското село Карайсен празникът се отбелязва с уникален за страната ни обичай, при който именниците, младоженците, момите и ергените се дърпат към чешмата, за да бъдат изкъпани за здраве. Ритуалът се нарича „Иванови влачуги“, разказва Здравка Маслянкова, кореспондент на БНР за региона. 
От столетия в павликенското село Карайсен на Ивановден се пресъздава обичаят Иванови влагучи с ритуално изкъпване на чешмата за здраве.
„Иванови влачуги – дърпане и влачене към чешмата. Нарича се най-вече за здраве, да бъде благодатна годината, да има голям берекет“, обясни Галя Личева, секретар на читалище „Добра надежда“.
„Които не желаят да бъдат изкъпани, се откупуват като дават бакшиш на влачугарите и после те си правят угощение“, посочи музеологът Диана Митева.
Според поверието в Карайсен къпаницата на Ивановден носи в дома на младоженците плодородие, а момите и ергените ще се оженят, ще се раждат много деца:
„Я ела, булка, да ти полеем, да си ни жива и здрава, отмяна да ни станеш, за децата да помислиш, няколко да бъдат“, са част от наричанията.
Празникът е привилегия за местните хора:
„Тук е традиция, празнуваме на тази чешма. Пожелаваме си най-вече здраве, само хубави неща да се случват“.
„За берекет през годината. Това е традиция, останала от нашите баби и прабаби. Дано младите поемат от нас да изпълняват тази традиция“.
„Това е нещо съкровено, българско, истинско. Това е предимството на нашето село да има такъв празник“, споделиха местни жители.
Ритуалът „Иванови влачуги“, с който в Карайсен отбелязват Ивановден, кандидатства за вписване в листата на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО и за живите човешки съкровища на България.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.